معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با اعلام جزئیات احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: برای همه شرایط چه ادامه وضع موجود، چه وضع بدبینانه و چه خوشبینانه برنامه ریزی کرده ایم.
نوبخت در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم
جزئیات احیای سازمان مدیریت
20 آبان 1393 ساعت 12:36
معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با اعلام جزئیات احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: برای همه شرایط چه ادامه وضع موجود، چه وضع بدبینانه و چه خوشبینانه برنامه ریزی کرده ایم.
گزیده اظهارات محمدباقر نوبخت در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما را در ادامه می خوانیم:
رئیس جمهور در ۱۷ مهر امسال موافقت کرد تا این سازمان دوباره شکل بگیرد و این کار انجام شد. آقای رئیس جمهور از همان آغاز نسبت به شکل گیری این سازمان که قبلا ۲ معاونت جدا شامل معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی و معاونت توسعه و سرمایه انسانی بود؛ تاکید داشت.
زمانی که سازمان مدیریت و برنامه ریزی منحل شد، کار مدیریت و برنامه ریزی جدا شد، و رئیس جمهور از ابتدا این ۲ معاونت را به یک فرد سپرد و رویکرد اولیه وی بر این بود که مدیریت یکسانی در برنامه ریزی و مدیریت انسانی برقرار باشد. مجلس شورای اسلامی هم برای احیای این سازمان طرحی را با فوریت به تصویب رساند اما شورای نگهبان به آن ایراد گرفت.
اساسا طبق اصل ۱۲۶ قانون اساسی، امور برنامه ریزی، بودجه، امور اداری و استخدامی از وظایف خاص رئیس جمهور است و مجلس شورای اسلامی نمی تواند به آن ورود کند، چون احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی از اختیارات رئیس جمهور بود، وی موافقت کرد دیشب شورای عالی اداری در این راستا تشکیل شد و برای ادغام دو معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی و معاونت توسعه و سرمایه انسانی و تشکیل سازمان مدیریت و برنامه ریزی مصوبه داشت.
حال که دوباره این سازمان تشکیل میشود، قرار شد عینا به آن ساختار قبلی این سازمان برنگردیم و سازمان، چابک، روزآمد، فعال و نظارت گری را داشته باشیم. در اینکه در استان ها هم سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تشکیل شود، مورد موافقت رئیس جمهور بود اما برای اینکه سازمان های استانی مدیریت و برنامه ریزی با استانداران و شورای برنامه ریزی استان رابطه هماهنگ داشته باشند، قرار شد در دو هفته آینده پیشنهاد مشترکی را بنده و وزیر کشور داشته باشیم و به نحو شایسته ای درجهت برنامه ششم توسعه حرکت کنیم. انشاء اله این موضوع در چند هفته آینده به فرجام می رسد.
در اول مهرماه بخشنامه بودجه از سوی ریاست جمهوری ابلاغ و ستاد بودجه تشکیل شد. برای چهارشنبه گزارش اولیه را درباره بودجه به دولت خواهیم داد و برنامه ریزی شد که دوم آذر پیش نویس لایحه بودجه ۹۴ به دولت تقدیم شود. انشاء الله امسال در فرصت مقرر و قانونی لایحه بودجه را به مجلس شورای اسلامی تقدیم می کنیم. بودجه طبق تعریف دو کارکرد دارد؛ از طرفی سند پیش بینی از منابع و مصارف در طول یکسال است و از سوی دیگر این منابع و مصارف در جهت تحقق اهداف و برنامه ریزی است که دولت پیگیری می کند.
بودجه سال ۹۳ به موقع به مجلس شورای اسلامی ارائه شد. بودجه ۹۳ به دنبال کاهش تورم و مهار آن بود، پیش بینی کردیم تا پایان سال،تورم به ۲۵ درصد کاهش یابد الان شاهد نرخ تورم حدود ۱۹ درصد هستیم. خروج از رکود و رشد مثبت اقتصادی را پس از ۲ سال رکود و رشد منفی اقتصادی شاهد بودیم و در نیمه اول امسال موفق شدیم بالغ بر ۱۳ هزار میلیارد تومان برای طرح های عمرانی سرمایه گذاری کنیم.
پارسال ۱۲ هزار میلیارد تومان در اسفند داده بودیم و در آن ایام جذب نشد و در نیمه اول امسال جذب شد که مجموعا ۲۵ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در طرح های عمرانی شد و صددرصد بودجه عمرانی استان ها و در کل حدود ۵۲ درصد محقق شد. بانک ها در ۵ ماهه اول امسال ۱۱۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات دادند که ۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۹۲ بیشتر بود و حدود ۶۰ درصد این تسهیلات مربوط به سرمایه در گردش بود.
با این اقدامات در بهار امسال ۴ و شش دهم درصد رشد اقتصادی داشتیم و در تابستان ۴۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کردیم. تقویت مسکن مهر از دیگر اهداف دولت بود و با کمک دولت زیرساخت های آن را انجام دادیم. وام ۵۰ میلیون تومانی ارزان قیمت را برای ساخت و ساز مسکن در بافت فرسوده و حاشیه با اولویت زنان بی سرپرست و جوانان تازه ازدواج کرده اختصاص دادیم.
نه تنها سیاست مسکن مهر را متوقف نکردیم بلکه تکمیل کردیم و در یارانه هم نه تنها یارانه دولت قبل را پرداخت کردیم بلکه آن را اصلاح کردیم. علاوه بر پرداخت یارانه به خانواده های کم درآمد به صورت حمایت غذایی، دو وعده یارانه ویژه به دهک های کم درآمد دادیم و ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برای بهداشت و درمان، یارانه پرداخت شد.
بهداشت و درمان را دولت ارزان کرد، و این تنها چیزی بود که دولت آن را ارزان کرد، گفت: ۵۷۲۷ میلیارد تومان برای تولید اختصاص دادیم و پول آن آماده است که این ها باید در بخش صنعت، کشاورزی، راه و حمل و نقل از مسیر مناسب هزینه شود.
مانند گذشته بیست و دوم هر ماه یارانه های نقدی پرداخت می شود و دولت علاوه بر پرداخت یارانه ها، یارانه ای مضاعف برای بهداشت و درمان و بخش تولید داده است. همچنین مطالبات ایثارگران پرداخت شد و به پیمانکاران هم بدهکار بودیم که پرداخت شد. همه این اقدامات در نیمه اول امسال انجام شد و برای نیمه دوم امسال با پدیده کاهش قیمت نفت مواجه شدیم که آن را مدیریت خواهیم کرد.
هر سال برخی منابع بودجه ای محقق نمی شود و امسال ۱۹۵ هزار میلیارد تومان بودجه را به مجلس تقدیم کردیم و نمایندگان ملت آن را به ۲۱۱ هزار میلیارد تومان افزایش دادند. مهم این است که بیشتر از درآمد هزینه نکنیم و مدیریت کنیم و تخصیص بهینه دهیم. امسال۲۴۶ طرح بزرگ در عرصه راه، آب و موارد مختلف تا اسفند افتتاح خواهیم کرد و همه طرح های رئیس جمهور در سفرهای ۸ استان را تا اسفند بهره برداری می کنیم.
بودجه جاری حاکم، دو بخش است یک بخش حقوق و دستمزد که هیچ وقت کاهش بودجه را به این بخش تحمیل نمی کنیم اما در سایر هزینه ها صرفه جویی می کنیم. در کنار بودجه جاری سعی کردیم به طرح های عمرانی هم بودجه را تخصیص دهیم و نخستین بار صددرصد بودجه عمرانی را در نیمه اول اختصاص دادیم.
در کنار بودجه جاری سعی کردیم به طرح های عمرانی هم بودجه را تخصیص دهیم و نخستین بار صددرصد بودجه عمرانی را در نیمه اول اختصاص دادیم، گفت: برای نیمه اول امسال با توجه به تخصیص بهینه به طرح های عمرانی معطوف شدیم که تا پایان ادامه می دهیم.
براساس آخرین آمارها ۱۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان هم بدهی پیمانکاران را دادیم و هم برای طرح های عمرانی سرمایه گذاری کردیم، گفت: اکنون اعلام می کنیم تا پایان سال با همین وضعیت قیمت نفت، بیش از پارسال موفق به پرداخت پول به طرح های عمرانی شویم و انتظار رشد اقتصادی داریم.
درآمدهای نفتی با تاخیر چند ماهه به حسابهای دولت واریز می شود و الان هنوز ارقام، صد دلار است و با این وضعیت نیمه اول امسال متوسط فروش نفت ۱۰۴ دلار بود و تا پایان امسال هم اگر آن رقمهایی را که آنچه بعدا خواهد آمد، اضافه کنیم پیش بینی ما این است که در ۶ ماه دوم متوسط، ۸۲ دلار باشد و به این ترتیب میانگین متوسط امسال ۹۳ دلار خواهد شد و فقط ۷ دلار به ازای هر بشکه کسر درآمد داریم.
تلاش میکنیم این کاهش را مدیریت کنیم و آن را از اعتبارات عمرانی کم نمیکنیم و قطعا امسال بیش از پارسال بودجه عمرانی تخصیص داده خواهد شد و این با صرفه جویی در اعتبارات هزینه ای امکان پذیر است. باید تلاش کنیم مخارج جاری را کاهش دهیم، حقوق کارکنان دولت را کم نخواهیم کرد و در سایر موارد اقدام می کنیم. اقتصاد مقاومتی نیاز امروز کشور است و نباید اقتصاد ما وابسته به نفت باشد.
در برنامه ششم توسعه برنامه اقتصاد مقاومتی را در شورای اقتصاد تصویب کردیم و در حال اجرای آن هستیم. برنامه اقتصاد مقاومتی در حال انجام است و اقتصاد مقاومتی باید سیاست غالب همه برنامه های ما در توسعه کشور باشد و تا پایان امسال تلاش می کنیم با صرفه جویی در هزینه جاری ، بودجه را به پایان ببریم.
برای یک بودجه ۲۱۱ هزار میلیارد تومانی که با احتساب درآمدهای اختصاصی ۲۴ هزار میلیارد تومان بالای ۲۳۵ هزار میلیارد تومان می شود در حالی که کل درآمد نفتی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان است و این کاهش درآمد کمی ما را محدود می کند اما به رسیدن به اهداف اصلی ما در رشد اقتصادی و کاهش تورم آسیب نخواهد زد و این سیاست را پیگیری خواهیم کرد.
دشمنان و بدخواهان ملت بزرگ ایران بدانند که در شرایط تحریم ، رشد اقتصادی مثبت داشتیم و می شود با درایت نسبت به اهداف خود پیش برویم و این بودجه را به فرجام مطلوبی خواهیم رساند.
برای سال ۹۴ دو بودجه دیگر از اکنون تهیه کردیم؛ یعنی برای سال ۹۴ سه بودجه داریم یکی ، بودجه ای که دوم آذر به دولت تقدیم می شود و در مهلت قانونی ۱۵ آذر به مجلس شورای اسلامی خواهیم داد.
علاوه بر آن، دو بودجه دیگر تهیه کرده ایم که یک بودجه برای شرایط به نتیجه نرسیدن مذاکرات است و دیگری برای شرایطی تدوین شده است که مذاکرات به نتیجه برسد و کشور صاحب اضافه درآمد ناشی از آزاد شدن درآمدها شود. ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلار درآمد در کشور داشتیم اما با این حال رشد منفی اقتصادی ایجاد شد، بنابراین باید برای درآمدهای اضافی هم برنامه ریزی مناسب کرد. پس برای شرایط بدبینانه و خوش بینانه برنامه ریزی و بودجه ای جداگانه تدوین کردیم.
برای همه شرایط چه ادامه وضع موجود، چه وضع بدبینانه و چه خوشبینانه برنامه داریم و در شرایط ادامه وضع موجود، نفت صد دلاری را در بودجه در نظر نمی گیریم. اقتصاد یعنی تخصیص بهینه منابع است و تدبیر ما در دولت این است که با همین پول ها و منابع محدود، کشور را اداره کنیم.
دولت سعی کرد طرح های نیمه تمام با پیشرفت ۸۰ درصد را کامل کند و به طرح های عمرانی تخصیص صد درصد می دهیم که به رشد اقتصادی منجر شود. برای سال آینده رقمی برای درآمدهای نفتی پیش بینی می کنیم که مطمئن باشد و خوش بینانه نباشد.
بودجه سال آینده با ادامه وضعیت فعلی، منقبض تر از بودجه سال ۹۳ خواهد بود اما سعی می کنیم بهره وری را افزایش دهیم و برای سال آینده هم انشاء ا... شاهد رشد اقتصادی خواهیم بود. به محض اینکه پیش نویس لایحه بودجه سال ۹۴ در دولت تصویب شود و به مجلس شورای اسلامی برود، آخرین وضعیت این لایحه را به مردم اطلاع رسانی خواهیم کرد.
بر اساس اعلام رئیس سازمان امور مالیاتی بیش از ۹۵ درصد از منابع پیش بینی محقق شده و این عدد خوبی است. چون اطلاعات بهتر رصد می شود بنابراین پایه مالیاتی ما بیشتر و شفاف سازی شده است بنابراین کسانی که مالیات نمی دادند مجبورند الان مالیات بدهند و این مالیات ها برای مردم هزینه خواهد شد.
کد مطلب: 42828