کمتر از ۱۰ روز قبل بود که برخی مردم با دیدن قبوض جدید برق و نجومی شدن قیمت آن شوکه شدند و این اتفاق همزمان شد با نام نویسی افراد متقاضی برای دریافت یارانه نقدی فاز دوم؛ شاید یکی از دلایل شکست کمپین "نه به یارانه" همین قبوض باشد.
دلایل شکست کمپین "نه به یارانه"
1 ارديبهشت 1393 ساعت 17:01
کمتر از ۱۰ روز قبل بود که برخی مردم با دیدن قبوض جدید برق و نجومی شدن قیمت آن شوکه شدند و این اتفاق همزمان شد با نام نویسی افراد متقاضی برای دریافت یارانه نقدی فاز دوم؛ شاید یکی از دلایل شکست کمپین "نه به یارانه" همین قبوض باشد.
از اسفندماه سال ۹۲ دولت رسماً با افزایش قیمت گاز طبیعی، گاز مایع، نفت سفید و نفت کوره اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را آغاز کرد و بنا شد در سال جاری با اصلاح فهرست یارانه بگیران و تغییر قیمت حاملهای انرژی مراحل دیگر فاز دوم را اجرایی کند.
برهمین اساس از ۲۰ فروردین ماه به مردم اعلام شد که در صورت نیاز میتوانند برای دریافت یارانه نقدی در سال جاری براساس برنامه زمان بندی سازمان هدفمندی یارانهها به سایت رفاهی مراجعه و فرم خود اظهاری را تکمیل کنند.
در این ایام دولت قصد داشت تا مردم غیر نیازمند از دریافت یارانه در فاز دوم انصراف داده و با آزاد شدن منابع از این محل به اموری نظیر بهداشت و درمان و ... بپردازد اما بعد از اتمام زمان ثبت نام یارانه نقدی در ساعت ۲۴ روز گذشته و بدنبال اظهارات صبح امروز معاون اجرایی رئیس جمهور گمانه زنیها درباره شکست کمپین "نه به یارانه" تقویت شد.
در طول دوره ثبت نام یارانه نقدی هم البته خبرهای متعددی مبنی بر انصراف ۵ الی ۷ درصدی مردم از دریافت یارانه نقدی مطرح بود؛ گذشته از تمام دلایلی که می توانست در بی میلی مردم نسبت به عدم کناره گیری از دریافت یارانه نقدی موثر باشد باید به یک اشتباه محاسباتی توجه داشت.
البته اشتباه محاسباتی آنچیزی است که دولت رسماً اعلام کرد؛ دهه آخر فروردین ماه بود که قبوض برق به دست برخی از مردم رسید و قیمتهای نجومی دوره جدید آنها را شوکه کرد. این افزایش قیمت درست زمانی رخ داد که دولت تاکید داشت بخاطر مسائل اجتماعی و اقتصادی و ... بجای افزایش ۳۸ درصدی نرخ مصرف برق و دیگر حاملهای انرژی طبق قانون بودجه ۹۲ متوسط قیمت برق از اول بهمن ماه سال گذشته ۲۴درصد افزایش یابد.
اما با انتشار اولین قبوض برق در سال ۱۳۹۳، جدول پلههای مصرف بخش خانگی نشان داد که رشد قیمت برق در پلههای مصرفی بسیار بیشتر از متوسط ۲۴ درصدی است، بهطوری که افزایش در پله اول با ۳۴ درصد شروع میشود و در پله آخر این افزایش نرخ به بیش از ۹۰ درصد میرسد.
این افزایش قیمت البته زمانی اعمال شد که وزیر نیرو وعده داده بود قیمت برق در سال ۱۳۹۳ دیگر افزایش نخواهد یافت هرچند در همین ایام دائمی معاون وی از احتمال افزایش مجدد قیمت برق در نیمه دوم سال خبر داد.
شوک افزایش قیمت برق طبق قبوض جدید کار را به جایی رساند که حسن روحانی رئیس جمهوری شخصاً وارد عمل شود و دستور ابطال این قبضها را صادر کند و متعاقباً وزارت نیرو هم وارد عمل شد و با صدور اطلاعیهای به مردم اعلام کرد که قبضهای دوره جدید فاقد رسمیت است.
گزارشهای میدانی از سطح شهر حکایت از آن داشت که قیمتهای جدید قبوض برق یکی از دلایل مردم برای ثبت نام در دور جدید دریافت یارانه بوده است چراکه بسیاری از مردم بخاطر نگرانی از افزایش قیمت سایر حاملهای انرژی و کالاها در فاز دوم هدفمندی یارانهها تصمیم گرفتند فرم خوداظهاری را تکمیل کنند.
یکی از شهروندان تهرانی در اینباره به تسنیم گفت: من قصد نداشتم در این دوره یارانه دریافت کنم اما بعد از دیدن قبض برق منزلم تصمیم گرفتم برای ثبت نام یارانه اقدام کنم، دلیل آنهم این بود که ترسیدم همین اتفاق برای قبضهای دیگر مانند اب، گاز و تلفن و ... تکرار شود.
کد مطلب: 38348