به گزارش مردم سالاری آنلاین، «مهدی شوشتری» خاطرنشان کرد که سیاست منطقه ای جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر حمایت از مسأله فلسطین و حمایت از ملتهای منطقه و مقابله با سیاستهای توسعهطلبانه رژیم صهیونیستی است و همین امر باعث شده است که سوریه جایگاه ویژه ای در استراتژی ایران داشته باشد.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد که روابط بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه مبتنی بر احترام متقابل و نگاه مشترک به برخی مسائل منطقهای است.
وی در ادامه گفت: ما اهمیت ویژهای برای ملت سوریه در منطقه قائل هستیم. لذا حوادث و تحولات چند ماه اخیر این کشور را از نزدیک و با حساسیت فراوان دنبال می کنیم.
حمایت از تشکیل دولت فراگیر با همه تنوع قومی، دینی و مذهبی در سوریه
مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه در گفتوگو با العالم تصریح کرد که این وزارتخانه مواضع جمهوری اسلامی ایران را به طور واضح در نخستین بیانیه خود با تأکید بر حفظ استقلال و تمامیت ارضی سوریه و امنیت و ثبات آن اعلام کرد و خواستار تشکیل دولتی فراگیر با همه تنوع قومی و دینی و مذهبی بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت، در این کشور شد.
شوشتری تأکید کرد که دولت سوریه باید به دور از مداخله بیگانگان و اشغالگران، برآمده از همه اقشار این کشور و نماینده جامعه متنوع سوریه باشد.
رژیم صهیونیستی صدها کیلومتر از خاک سوریه را مانند جولان به اشغال خود در آورده است
مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه گفت: یکی از چالش های اصلی سوریه، اشغال بخشی از خاک این کشور به خصوص از سوی رژیم صهیونیستی است؛ این رژیم با سوء استفاده از تحولات اخیر سوریه، در ادامه سیاستهای توسعهطلبانه خود، در کمتر از یک ماه، بخش وسیعی از خاک این کشور را اشغال کرد و صدها کیلومتر دیگر از خاک سوریه را هم مثل جولان به اشغال خود درآورد.
وی گفت: این رژیم همچنین زیرساخت های دفاعی سوریه و حتی نهادهای علمی این کشور را به طور مداوم بمباران و هدف حمله قرار می دهد لذا ما تجاوزات این رژیم را محکوم می کنیم و از جامعه بین الملل و کشورهای منطقه می خواهیم با اتخاذ تدابیر عملی و فعال مانع ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی شوند.
این مقام مسئول در وزارت خارجه ایران در ادامه بر مواضع روشن و شفاف تهران در قبال دولت سوریه و چالشهای پیش روی آن تأکید و تصریح کرد که ایران همواره با طرفهای منطقه ای و بین المللی درباره تحولات سوریه در حال رایزنی است.
دشمنان به دنبال تجزیه سوریه هستند
وی گفت: ما با کشورهای منطقه درباره اینکه تشکیل دولت فراگیر در سوریه باید مبتنی بر احترام به حقوق اقلیت های دینی، قومی، مذهبی و حفظ تمامیت ارضی سوریه باشد، اتفاق نظر داریم. زیرا برخی دشمنان به خصوص رژیم صهیونیستی به دنبال تجزیه سوریه هستند.
وی همچنین تأکید کرد که باید که باید مانع بازگشت تروریسم به سوریه شد.
مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر احیای روابط با «دولت جدید سوریه» و اینکه آیا دولت کنونی الگویی برای حفظ استقلال و حاکمیت سوریه بوده است، تاکید کرد که دولت باید توسط مردم سوریه انتخاب شود که این امر مستلزم ایجاد بستری برای انتخاب نمایندگان جهت اداره سوریه از طریق انتخابات آزاد است.
وی خاطرنشان کرد: سوریه با چالش های جدی از جمله چالش های امنیتی، مسائل تروریسم، فعالیت مجدد گروه های تروریستی افراطی مانند داعش در داخل این کشور و اشغالگری و حملات خارجی ها مواجه است.
مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه افزود: با وجود این مشکلات، سوریه طبیعتاً نیازمند بستری برای برگزاری انتخابات آزاد با مشارکت همه سوری ها چه در داخل و چه در خارج از کشور برای انتخاب نمایندگانی از همه اقوام و اقشار مردم است، جامعه بین المللی نیز باید در این زمینه و در شکل گیری این بستر به سوریه کمک کند.
خطر فعال شدن دوباره تروریسم در سوریه وجود دارد
شوشتری در پاسخ به سوالی درباره خطر بازگشت تروریسم و گروههای افراطی به سوریه و چالشهای بزرگ پیش روی این کشور بهویژه حملات اسرائیل، گفت: داعش سالهاست در سوریه فعال است. کشورهای حامی از جمله ایران در سوریه و عراق چندین سال پیش، داعش را از بین بردند. با این حال، هسته های خفته داعش در مناطق مختلف سوریه فعال هستند.
وی خاطرنشان کرد: گروه های داعشی در ماههای اخیر، تحرک بیشتری داشته و فعالیتهای چشمگیری در برخی مناطق سوریه انجام دادهاند. بنابراین، خطر فعال شدن دوباره تروریسم در سوریه وجود دارد که نگرانی مشترک بیشتر کشورها، حتی کشورهای اروپایی و غربی است.
مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بر ضرورت مبارزه با این پدیده تاکید دارد زیرا خطری برای امنیت و ثبات سوریه است و می تواند تروریسم را به کشورهای همسایه و کل منطقه گسترش دهد.
تاکید ایران و ترکیه بر لزوم حفظ و توسعه روابط دوجانبه به رغم برخی اختلاف دیدگاه ها
شوشتری درباره روابط ایران و ترکیه نیز خاطرنشان کرد: دو کشور با وجود اختلاف دیدگاه در برخی مسائل منطقه، مرزهای مشترک طولانی و روابط دوجانبه طولانی مدتی دارند.
وی گفت: روسای جمهور دو کشور بر لزوم حفظ و توسعه روابط دوجانبه توافق دارند، در حالی که دیدگاههای متفاوتی میان دو کشور درباره برخی مسائل منطقهای از جمله سوریه وجود دارد.
جنایات بی سابقه رژیم صهیونیستی در غزه
وی در خصوص وضعیت غزه، جنایات رژیم صهیونیستی را بی سابقه دانست و خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی به توافقات امضا شده پایبند نیست.
این دیپلمات ارشد بر لزوم اقدامات موثر و جدی کشورهای عربی و اسلامی برای حمایت از مردم فلسطین تاکید کرد.
شوشتری با بیان این که در غزه شاهد جنایات متعدد رژیم صهیونیستی هستیم، افزود: ما این رژیم را همواره به عنوان رژیمی اشغالگر، متجاوز، قاتل، غصب کننده سرزمینها، ویران کننده زیرساخت ها و آواره کردن مردم فلسطین می شناسیم.
وی گفت: اما رژیم صهیونیستی طی یک سال و نیم گذشته جنایات گسترده ای از جمله قتل، نسل کشی، جنایات ضد بشری، جنایات جنگی، نقض حقوق بشر، نقض پیمان های بین المللی و جنایات دیگر را در محدوده جغرافیایی کوچکی به وسعت ۳۶۵ کیلومتر مربع (غزه) مرتکب شده که در نوع خود بی سابقه است.
قتل و جنایت بخشی از ماهیت رژیم صهیونیستی است
مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: در یک سال و نیم گذشته تقریباً ۵۱ هزار فلسطینی در یک منطقه جغرافیایی کوچک در غزه شهید شده اند و هنوز ۱۰ هزار نفر مفقود هستند.
شوشتری افزود: حملات بی وقفه صهیونیست ها در کرانه باختری، لبنان، سوریه و یمن نشان می دهد که قتل و جنایت بخشی از ماهیت رژیم صهیونیستی است.