کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

جدال کاخ سفید به جاهای باریک کشیده شد!

11 اسفند 1403 ساعت 11:30

قرار بود سفر زلنسکی به آمریکا و دیدارش با ترامپ و مقام‌های عالی رتبه واشنگتن، به توافق معدنی اوکراین، کمک‌های بیشتر به این کشور و همینطور اقداماتی برای پایان دادن به این جنگ منجر شود اما جدالی ناخواسته تمامی معادلات را به هم زد.


به گزارش مردم سالاری آنلاین، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: جدال لفظی ترامپ و ونس با زلنسکی در دفتر کار کاخ سفید به جایی رسید که دولت واشنگتن پس از آن اعلام کرد تمامی کمک‌های آمریکا به اوکراین شامل محموله نهایی مهمات و تجهیزات تایید شده در دولت بایدن، شاید فورا لغو شود.

این جدال لفظی بین دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و جی.دی ونس، معاون او با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین مساله کمک‌های آتی نظامی به کی‌یف و همچنین توافق مواد معدنی و طبیعی واشنگتن با اوکراین را زیر سوال برده است.

اگرچه چند نفر از متحدان ترامپ خواستار کناره گیری زلنسکی از قدرت یا تغییر رژیم در اوکراین هستند، اما خود ترامپ به دنبال تغییر رژیم در این کشور جنگ زده نیست.

همچنین پس از آنکه زلنسکی با جدال لفظی کاخ سفید را ترک کرد، چند مقام اروپایی با مقام‌های ارشد واشنگتن تماس گرفته و درباره توافق مواد معدنی که قرار بود در این دیدار امضا شود، سوال پرسیدند.

واشنگتن معتقد است که رئیس جمهور اوکراین کشورش را در موقعیت وحشتناکی قرار داده و فرصت بزرگی را برای داشتن ایالات متحده به عنوان یک شریک تجاری از دست داد، زیرا شرکت‌های آمریکایی برای کمک به اوکراین در کسب درآمد از منابع معدنی این کشور مانند گاز و نفت، آلومینیوم و تریتیوم و غیره تلاش می‌کنند.

قرارداد مواد معدنی قرار بود با آب و تاب زیادی امضا شود و این اولین گام در آنچه آقای ترامپ به عنوان پیشرفت به سوی صلح پیش بینی کرده بود، به نظر می‌رسید. به گفته مقامات، ترامپ کاملا قصد امضای قرارداد معدنی را داشته است. دو سند رسمی آماده شد و اسکات بسنت، وزیر خزانه داری و همتای اوکراینی او، زلنسکی و ترامپ قرار بود در اتاق شرقی بنشینند تا با امضای این توافق، موفقیت خود را در بوق و کرنا کنند.

قبل از ورود زلنسکی به دفتر کار کاخ سفید در روز جمعه، این تردید وجود داشت که ممکن است این توافق حاصل نشود و تلاش‌های آمریکا از بین برود. دولت ترامپ هفته‌ها برای امضای قرارداد معدنی در سطح وزیران فشار آورده بود، اما اوکراین چنین توافقی را نپذیرفت. زلنسکی در ازای آن تضمین‌های امنیتی می‌خواست.

پس از جلسه‌ای که در دفتر کار کاخ سفید برگزار شد، مقامات اوکراینی جمعه بعدازظهر با مقامات ارشد کاخ سفید تماس گرفتند و خواستار این شدند که توافق دوباره به مسیر خود بازگردد. اما ترامپ دیگر تمایل نداشت که با زلنسکی صحبت کند.

مقامات گفتند وقتی مارکو روبیو، وزیر امور خارجه و مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ به اتاق روزولت در بخش غربی کاخ سفید، جایی که زلنسکی و تیمش پس از نشست دفتر بیضی در آن حضور داشتند، رفتند، روبیو به صراحت گفت که هرگونه تعامل بیشتر در روز جمعه نتیجه معکوس خواهد داشت. والتز به زلنسکی گفت که اشتباه بزرگی مرتکب شده و به اوکراین و آمریکایی‌ها بدی کرده است.

مسئولان آمریکایی گمان می‌کردند که گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه باید سخت‌تر باشد اما جدال لفظی که روز جمعه بین زلنسکی و ترامپ رخ داد، باورهای آنها را بهم ریخته است. مقام‌های آمریکایی نگران بودند که روس‌ها در نشست اخیر در ریاض با خواسته‌های همه یا هیچ یعنی خواسته‌هایی که یا باید تماما پذیرفته شوند یا اصلا پذیرفته نشوند، حاضر شوند، اما در نهایت این اتفاق نیفتاد و روس‌ها چنین خواسته‌هایی مطرح نکردند. اما به گفته منابع مطلع، این اوکراین بود که درخواست‌های حداکثری داشت.

این منابع مطلع به شبکه خبری سی.بی.اس گفتند که اکنون کاخ سفید مطمئن نیست آیا می‌تواند روسیه و اوکراین را به پایان جنگی سه ساله سوق دهد یا خیر.

مقام‌های آمریکایی در پاسخ به این سوال که چگونه زلنسکی می‌تواند این مشکل را برطرف کند، گفتند که رئیس جمهور اوکراین باید به صراحت بگوید که خواهان آتش بس است، زیرا اکنون برای واشنگتن مشخص نیست که او هرگز با پوتین چیزی امضا خواهد کرد یا نه.

زلنسکی اواخر روز جمعه پس از نشست مجادله آمیزش در کاخ سفید به فاکس نیوز این مساله را رد کرد که توافق صلحی با پوتین را امضا نمی‌کند و افزود: «ما مذاکراتی خواهیم داشت» و تاکید کرد که اوکراین باید تضمین‌های امنیتی داشته باشد.

وی ادامه داد: «ما آماده صلح هستیم اما باید در موضعی قدرتمند قرار داشته باشیم. مطمئنم که می‌توان روابط با ترامپ را نجات داد.»

مقامات آمریکایی همچنین فاش کردند که ایالات متحده به اوکراین صراحتا گفته که ترامپ قبل از صحبت در مورد تضمین‌های امنیتی به عنوان بخشی از آتش بس، خواستار مشارکت اقتصادی است. هیچ بحثی بین مقامات در مورد حضور نیروهای آمریکایی در اوکراین صورت نگرفته است.

در این میان، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، کر استارمر، نخست وزیر انگلیس و مارک روته، دبیرکل ناتو همگی با ترامپ و تیم او درباره حضور نظامی آمریکا در اوکراین و اینکه تضمین‌های امنیتی باید چطور باشند، صحبت کرده‌اند.

بر اساس اعلام وزارت دفاع آمریکا حدود ۳.۸۵ میلیارد دلار از مبلغی که کنگره برای برداشت اضافی از انبار وزارت دفاع برای کمک به اوکراین مجوز داده است، باقی مانده است.

یکی از مقام‌های دفاعی ارشد سابق آمریکایی در دوران ریاست جمهوری جو بایدن گفته که آخرین تسلیحات برای اوکراین که از شرکت‌های دفاعی آمریکایی خریداری شده، ظرف ۶ ماه آتی به کی‌یف ارسال می‌شود.

پس از آن، اروپایی‌ها و دیگر کشورها باید برای اوکراین سلاح خریداری و ارسال کنند.

اوکراین از همان روزی که نیروهای روسی از مرز عبور کردند و زمانی که دولت بایدن اعلام کرد که ۳۵۰ میلیون دلار تسلیحات از ذخایر وزارت دفاع به کی‌یف ارسال خواهد کرد، در طول جنگ به تسلیحات از سوی ایالات متحده وابسته بوده است.

پنتاگون ۷۱ محموله کمک نظامی دیگر از ذخایر موجود به ارزش ۳۳.۸ میلیارد دلار به اوکراین ارسال کرد. این محموله شامل بیش از سه میلیون گلوله توپ ۱۵۵ میلیمتری، ده‌ها هزار راکت توپخانه هدایت شونده و موشک ضد تانک، هزاران موشک ضد هوایی، هزاران خودروی زرهی و ده‌ها تانک است.

ایالات متحده همچنین ۳۳.۲ میلیارد دلار تحت برنامه‌ای به نام «ابتکار کمک امنیتی اوکراین» فراهم کرده است که بودجه‌ای را شامل می‌شود که کی‌یف فقط می‌تواند برای خرید مستقیم سخت افزارهای نظامی جدید از شرکت‌های دفاعی ایالات متحده از آن استفاده کند.

یکی از مقام‌های دفاعی آمریکا نیز گفته که از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ محموله تسلیحات آمریکایی به اوکراین ارسال شد اما هنوز بسته جدیدی اعلام نشده است.

مقام‌های مطلع به شبکه خبری سی.بی.اس گفته‌اند پس از این جدال لفظی در دفتر کار کاخ سفید، دولت اکنون شک دارد که می‌توان اوکراین و روسیه را به پایان جنگ نزدیک کرد یا نه.

در این میان، وزارت امور خارجه آمریکا به ابتکارعمل آژانس توسعه بین‌الملل برای سرمایه گذاری صدها هزار میلیون دلاری در بازسازی شبکه توزیع برق آسیب دیده اوکراین در پی حملات روسیه خاتمه داد.

شبکه خبری ان.بی.سی همچنین از قول دو مقام مطلع در این آژانس اعلام کرد: «خاموشی‌های شبانه در بخش‌های مختلفی در اوکراین در نتیجه نابودی و تخریب شبکه برق این کشور به دلیل تداوم حملات روسیه است. این وضعیت به طور قابل توجهی توانایی‌های کی‌یف را برای مذاکره در مورد آتش بس کاهش و به روسیه نشان می‌دهد که ما به اوکراین یا سرمایه گذاری‌های گذشته خود اهمیتی نمی‌دهیم.»

این آژانس در ادامه اعلام کرد: «روسیه هم از نظر اقتصادی و هم از نظر نظامی علیه اوکراین جنگ به راه انداخته است. آژانس به ثبات شبکه برق در اوکراین و جلوگیری از فروپاشی اقتصادی در این کشور کمک کرده است. توقف این برنامه این وضعیت را تضعیف می‌کند.»

 

اولین اظهارات زلنسکی پس از مشاجره با ترامپ/ اشتباهی نکردم

زلنسکی پس از جدال با ترامپ در کاخ سفید و مقابل چشم رسانه‌ها، می‌گوید پیروزی کی‌یف بدون حمایت آمریکا دشوار خواهد بود. او همچنین از بابت لحن صحبتش در کاخ سفید عذرخواهی نکرد.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین پس از جدال با «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در کاخ سفید گفت که پیروزی در مناقشه با روسیه بدون حمایت آمریکا برای کی‌یف دشوار خواهد بود.

زلنسکی در مصاحبه با فاکس نیوز در پاسخ به این سوال که آیا اوکراین بدون حمایت مستمر ایالات متحده می‌تواند پیروز شود، گفت: «برای ما سخت خواهد بود. به همین دلیل من اینجا هستم.»

اوایل روز جمعه، مذاکرات بین زلنسکی و ترامپ در مورد حل و فصل صلح در اوکراین پس از اختلافات در دفتر بیضی شکل با شکست مواجه شد. در پی نشست پرتنشی که حتی وساطت «جی دی ونس» معاون ترامپ هم نتوانست آن را رفع و رجوع کند، مقامات ارشد ترامپ از هیئت اوکراینی خواستند کاخ سفید را ترک کند و کنفرانس مطبوعاتی مشترک را لغو کردند. همچنین توافق منابع معدنی امضا نشد.

با این حال، زلنسکی پس از مذاکرات ناموفق با دونالد ترامپ و رویارویی پرهیاهو در دفتر بیضی می‌گوید که رابطه مطمئن با ترامپ قابل نجات است.

زلنسکی در مصاحبه با فاکس نیوز در پاسخ به این سوال که آیا فکر می‌کند رابطه‌اش با رئیس‌جمهور آمریکا قابل نجات است، گفت: «بله، البته، زیرا این رابطه بیش از دو رئیس‌جمهور است.»

زلنسکی در پی جلسه‌ای تنش‌آلود در کاخ سفید بار دیگر تاکید کرد که مرتکب اشتباهی نشده و عذرخواهی نکرد.

رهبر اوکراین در مصاحبه‌ای به فاکس نیوز گفت: «نه، من به رئیس‌جمهور و به مردم آمریکا احترام می‌گذارم، و فکر می‌کنم که باید بسیار باز و صادق باشیم و مطمئن نیستم که کار بدی انجام داده‌ باشم.»

همچنین از زلنسکی درباره صبحت‌های قبلی او که گفته بود حاضر است از بابت صلح، به استعفا و کناره‌گیری هم فکر کند، سوال پرسیده شد. با این حال به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور اوکراین چرخش موضع داده باشد. او گفت: «نمی‌دانم... فکر می‌کنم مردم اوکراین می‌توانند در مورد آن تصمیم بگیرند.»

زلنسکی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا به اعتقاد او نزاع با ترامپ مقابل رسانه‌ها به نفع اوکراینی‌هاست، گفت: «من نمی‌توانم نظر و رفتار اوکراینی‌ها را راجع به روسیه تغییر دهم.»

مجری فاکس نیوز همچنین به زلنسکی گفت که به اعتقاد ترامپ، رئیس‌جمهور اوکراین هیچگاه حاضر به امضای توافق صلح با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه نخواهد شد. زلنسکی پاسخ داد: «نه، اوکراین صلح می‌خواهد و به آن دست پیدا خواهد کرد. ما دیپلماسی و مذاکره خواهیم داشت. این درباره صلح پایدار و دائمی است و ما باید موضعی قوی در میز مذاکره‌ای داشته باشیم که در آن اوکراین و روسیه و آمریکا و اروپا حضور دارند. من این را گفتم. درست نمی‌گویم؟»

در پی جدال زلنسکی و ترامپ، «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه‌ای با سی ان ان گفت که امیدوار است روابط با اوکراین پس از مذاکرات ناموفق در روز جمعه در دفتر بیضی، دوباره به «عمل‌گرایی» تبدیل شود. روبیو همچنین از زلنسکی خواست تا از بابت رفتارش عذرخواهی کند و همچنین نشست این دو مقام را «شکست مفتضحانه» نامید.

همچنین «کرولاین لویت» سخنگوی کاخ سفید گفت که جهان باید ببیند که دونالد ترامپ پشت درهای بسته در مذاکرات اوکراین با چه چیزی روبرو شده است.

این سخنگو گفت: «این رئیس جمهور زلنسکی بود که در واقع با معاون رئیس‌جمهور در مقابل دوربین‌ها دشمنی کرد و با او دعوا کرد. و همانطور که رئیس‌جمهور ترامپ گفت، فکر می‌کنم عالی بود که دوربین‌ها حضور داشتند، زیرا مردم آمریکا و کل جهان باید ببینند رئیس‌جمهور ترامپ و تیمش با چه چیزی سر و کار دارند. و تنها چیزی که ترامپ می‌خواهد صلح است و برای مذاکره صلح، هر دو طرف باید پای میز مذاکره بیایند.»



ادامه واکنش‌های بین‌المللی به دعوای ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید

کاخ سفید روز پرهیاهویی را سپری کرد و سران آمریکا و اوکراین جلوی دوربین‌های تلویزیونی به مشاجره با یکدیگر پرداختند.

دیدار روز جمعه میان «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا و «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین در کاخ سفید به جر و بحث میان این ۲ نفر تبدیل شد و «جی دی ونس» معاون ترامپ نیز وارد معرکه شد و از رئیس خود به صورت تمام‌قد دفاع کرد.

زلنسکی برای امضای قراردادی به واشنگتن آمده بود که به آمریکا دسترسی استخراج عناصر کمیاب از معادن این کشور را می‌دهد. ترامپ گفته بود این توافق عصر جمعه به وقت محلی در کاخ سفید امضا می شود.

مشاجره پس از یک دور پرسش و پاسخ در کاخ سفید میان خبرنگاران و ترامپ و زلنسکی آغاز شد؛ جایی که ترامپ در پاسخ به سوالی، از رویکرد خود در مواجه با روسیه دفاع کرد و گفت که سعی می‌کند بین دو طرف جنگ یک توافق حاصل کند.

ترامپ گفت که به سمت هیچ طرفی غش نکرده است و در ادامه گفت: «اگر من طرف این دو طرف نباشم، ما توافقی نخواهیم داشت. تو از من می‌خواهی که کارهای وحشتناکی درباره پوتین انجام دهم و پس از آن بگویم "سلام ولادیمیر، چطور می‌توانیم توافق کنیم؟". این‌طور کار پیش نمی‌رود. من طرف ایالات متحده و جهان هستم و می‌خواهم قال قضیه کنده شود».

ونس نیز در دفاع از ترامپ گفت: «برای چهار سال، ما رئیس‌جمهوری داشتیم که در کنفرانس‌های خبری حاضر می‌شد و درباره ولادیمیر پوتین، سفت و سخت صحبت می‌کرد و سپس پوتین به اوکراین تجاوز کرد و بخش اعظمی از آن‌را نابود کرد. راه صلح و رفاه شاید تکیه بر دیپلماسی باشد. ما مسیر بایدن را امتحان کردیم که به سینه خود می‌زد و وانمود می‌کرد که حرف‌های رئیس‌جمهور آمریکا اهمیت بیشتری از اقدامات او دارد. آن‌ چیزی که آمریکا را کشور خوبی می‌کند، این است که آمریکا بر دیپلماسی تکیه کند و این کاری است که رئیس‌جمهور ترامپ می‌کند».

زلنسکی هم در پاسخ گفت: «پوتین بخش‌های بزرگی از اوکراین را اشغال کرده است. او کریمه را در سال ۲۰۱۴ اشغال کرد. من فقط درباره بایدن صحبت نمی‌کنم. بعد از آن اوباما، ترامپ، بایدن و ترامپ آمدند و خدا به رئیس‌جمهور ترامپ خیر دهد که او را متوقف خواهد کرد. در جریان سال ۲۰۱۵ هیچ‌کسی او را متوقف نکرد. او اشغال کرد و مردم را کشت. از ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ اوضاع همین‌گونه بود. مردم در خط تماس (بین روسیه و اوکراین) می‌مردند و هیچ‌کس او را متوقف نکرد. ما گفت‌وگوهای زیادی با او داشتیم و گفت‌وگوهای دوجانبه‌ای هم داشتیم. من در سال ۲۰۱۹ با او و با حضور ماکرون و مرکل (سران فرانسه و آلمان)، توافق آتش‌بس امضا کردیم اما او آن را شکست و مردم ما را کشت و زندانیان را مبادله نکرد. شما درباره چه نوع دیپلماسی صحبت می‌کنید؟».

معاون ترامپ در پاسخ گفت: «من درباره دیپلماسی‌ای صحبت می‌کنم که به ویرانی کشور شما پایان دهد. آقای رئیس‌جمهور من فکر می‌کنم این بی‌احترامی است که شما به کاخ سفید بیایید و مقابل رسانه‌های آمریکایی جر و بحث کنید. شما الان سربازان وظیفه را مجبور می‌کنید که به خط مقدم بروند چراکه مشکل نیرو دارید. شما باید از رئیس‌جمهور تشکر کنید که تلاش می‌کند این جنگ را به پایان برساند». 

زلنسکی هم در ادامه گفت: «شما تا حالا در اوکراین بودید که می‌گویید ما چه مشکلاتی داریم؟».

ونس هم گفت: «من می‌دانم چه اتفاقی می‌افتد وقتی شما افرادی را به یک تور تبلیغاتی ‌می‌برید. آیا شما با این مخالف هستید که مشکلاتی دارید؟ افرادی را به ارتش می‌برید؟ شما فکر می‌کنید این محترمانه است که به کاخ سفید بیایید و به دولتی حمله کنید که تلاش می‌کند که از نابودی کشور شما جلوگیری کند؟»

برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند زلنسکی در حالی که به این صحبت‌های ونس گوش می‌داد، زیر لب و به زبان اوکراینی به او ناسزا می‌گفت. 

رئیس‌جمهور اوکراین در پاسخ گفت: «سوالات زیادی مطرح شد. اول از همه، در جریان جنگ همه مشکلاتی دارند حتی شما. شما الان آن را احساس نمی‌کنید اما در آینده احساس خواهید کرد. خدا رو شکر که شما در جنگ نیستید».

ترامپ صحبت زلنسکی را قطع کرد و گفت: «به ما نگو ما چه چیزی را احساس خواهیم کرد. ما تلاش می‌کنیم مشکل را حل کنیم. تو در موقعیتی نیستی که چیزی را دیکته کنی. ما احساس خیلی خوب و قدرتمندی خواهیم داشت. تو الان در موقعیت خیلی خوبی نیستی. تو خودت را در موقعیت بدی قرار دادی. تو در حال حاضر کارتی (برگ برنده‌ای) نداری. تو با ما شروع به در اختیار داشتن کارت‌هایی خواهی کرد».

زلنسکی هم گفت: «من با کارت‌ها بازی نمی‌کنم».

رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه گفت: «تو در حال قمار با جان میلیون‌ها نفر هستی. تو در حال قمار بر سر جنگ جهانی سوم هستی. کاری که داری می کنی، بی‌احترامی به این کشور است». 

ونس هم گفت: «در این جلسه تشکر کردی؟ به پنسیلوانیا می‌روی و در کارزار مخالفان ما در ماه اکتبر شرکت می‌کنی. از ایالات متحده آمریکا تشکر کن و از رئیس‌جمهوری که در تلاش است کشور تو را نجات دهد». 

زلسکی در ادامه گفت: «اگر فکر می‌کنی خیلی بلند درباره جنگ صحبت کنی...»

ترامپ، صحبت او را قطع کرد و گفت: «او بلند صحبت نمی‌کند، کشور تو در دردسر بزرگی افتاده است».

زلنسکی قصد داشت پاسخ دهد که ترامپ گفت: «نه... تو زیاد حرف زدی. کشور تو در دردسر بزرگی افتاده است».

زلنسکی گفت: «من می‌دانم».

ترامپ هم گفت: «شما (در این جنگ) برنده نمی‌شوید. تو به خاطر ما، یک شانس لعنتی خوب داری که وضعیت روبراهی داشته باشی».

زلنسکی گفت: «آقای رئیس‌جمهور ما در کشور خود از همان ابتدای جنگ، قوی مانده‌ایم و ما تنها بودیم. من قدردان بوده‌ام و می‌گویم متشکرم. در اینجا هم می‌گویم».

ترامپ هم گفت: «شما از طریق رئیس‌جمهور احمق (بایدن) که ۳۵۰ میلیارد دلار به شما داد و... ما به شما تجهیزات نظامی دادیم. افراد شما شجاع هستند اما اگر تجهیزات نظامی ما را نداشتید، این جنگ دو هفته‌ای به پایان می‌رسید». 

زلنسکی گفت: «من هم از پوتین را شنیده‌ام... سه روزه».

ترامپ گفت: «این‌طور معامله کردن، بسیار سخت است».

ونس گفت: «فقط بگو متشکرم».

رئیس‌جمهور اوکراین هم گفت: «من بارها گفته‌ام».

ونس گفت: «جدای از اختلاف‌نظرها، بیایید به جای نزاع در مقابل رسانه‌های آمریکایی، درباره‌اش بحث کنیم. ما می دانیم که تو اشتباه می‌کنی».

ترامپ گفت: «فکر می‌کنم این برای مردم آمریکا خوب است که ببینند چه اتفاقی دارد می‌افتد. تو باید متشکر باشی. تو کارتی نداری، مردم تو دارند می‌میرند، سربازان کمی داری و بعد به ما می‌گویی «من آتش‌بس نمی‌خواهم، من می‌خواهم بروم و من این را می‌خواستم». ببین، اگر بتوانی همین حالا یک آتش‌بس داشته باشی، من به تو می‌گویم داشته باش چراکه گلوله‌ها دیگر شلیک نمی‌شوند و شما کشته نخواهید داد».

زلنسکی گفت: «البته که ما می‌خواهیم جنگ متوقف شود اما من می‌گویم تضمین‌ها چه می‌شود؟ از مردم ما درباره آتش‌بس بپرسید که چه فکری درباره آن می‌کنند؟ این برای تو مهم نیست که آن‌ها چه فکری می‌کنند؟».

ترامپ در ادامه گفت: «آن با من نبود، با یک یارویی به اسم بایدن بود که آدم باهوشی نیست. آن درباره اوباما بود که...».

زلنسکی هم گفت: «رئیس‌جمهور شما بود».

ترامپ پاسخ داد: «ببخشید... او اوباما بود که به شما چیزی نداد و من به شما جاولین دادم. من موشک ضدزره به شما دادم تا تمام تانک‌ها را از بین ببرید. باید بیشتر قدردان باشی. تو کارتی نداری. با ما، تو کارت داری». 

ترامپ همچنین با اشاره به زلنسکی گفت: «توافق سختی خواهد بود چراکه نگرش او باید تغییر کند». 

رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اینکه «اگر روسیه، توافق آتش‌بس را نقض کند، چه؟» گفت: اگر یک بمب روی سر شما بیفتد چه؟ آن‌ها با بایدن نقض کردند چراکه بایدن به آن‌ها احترام نمی‌گذاشت و آن‌ها به اوباما احترام نمی‌گذاشتند. آن‌ها به من احترام می‌گذارند. مشکل این است که من به تو (زلنسکی) پر و بال داده‌ام که آدم قوی‌ای باشی و من فکر نمی‌کنم تو چنین آدمی بدون ایالت متحده باشی. مردم شما بسیار شجاع هستند اما تو یا توافق می‌کنی یا ما کنار می‌کشیم و اگر ما کنار بکشیم، تو باید (تنها) بجنگی و من فکر نمی‌کنم این خوب باشد. تو کارتی نداری. به محض اینکه ما توافق را امضا کنیم، تو در موقعیت خیلی بهتری هستی اما قدران نیستی و این چیز خوبی نیست».

لغو توافق آمریکا و اوکراین

پس از این جلسه پرماجرا، کنفرانس خبری میان زلنسکی و ترامپ لغو شد و زلنسکی کاخ سفید را ترک کرد.

شبکه فاکس نیوز خبر داد که ترامپ به نوعی زلنسکی را از کاخ سفید بیرون انداخته و به او گفته این مکان را ترک کند.

همچنین امضای توافق معدنی میان آمریکا و اوکراین لغو شد.

ترامپ پس از آن در مطلبی در «سوشال تروث» نوشت: «ما امروز نشست صریحی در کاخ سفید داشتیم. چیزهایی را فهمیدیم که بدون فشار این گفت‌وگو نمی‌توانستیم بفهمیم.»

او در ادامه نوشت: «من به این نتیجه رسیدم که اگر پای آمریکا در میان باشد، رئیس‌جمهور زلنسکی آماده توافق صلح نخواهد بود؛ چراکه او احساس می‌کند دخیل بودن ما باعث می‌شود از مزیت بزرگی در مذاکرات برخوردار شوند.»

ترامپ با اشاره به اینکه به دنبال مزیت دادن به اوکراین در این مذاکرات نیست، گفت: «من خواستار صلح هستم. او در اتاق بیضی به آمریکا توهین کرد. او زمانی که برای صلح آماده شد، می‌تواند بازگردد.»

زلنسکی هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «سپاس از آمریکا. از شما بابت حمایت‌های‌ شما و هم‌چنین این دیدار سپاس‌گزارم. از رئیس‌جمهور آمریکا، کنگره و مردم آمریکا سپاس‌گزارم. اوکراین به دنبال صلح پایدار و منصفانه است و ما نیز دقیقا به دنبال انجام این کار هستیم».

واکنش‌ها به هیاهو در کاخ سفید

این اتفاقات البته واکنش‌های بسیاری را در میان مقامات کشورها برانگیخت.

«ایلان ماسک» مدیر اداره بهره‌وری دولت آمریکا و از نزدیک‌ترین افراد به رئیس‌جمهور این کشور در این رابطه گفت: «زلنسکی خود را برابر دیدگان مردم آمریکا نابود کرد.»

«مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا با اشاره به این مشاجره بیان کرد: «از رئیس‌جمهور ترامپ برای ایستادگی برای آمریکا آن هم به شکلی که هیچ رئیس‌جمهوری پیش از آن بدین شکل جرأتش را نداشت، متشکرم. ممنونم که آمریکا را پیش از هر چیزی قرار دادید. آمریکا به همراه شماست. از شما متشکریم.»

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: «رئیس‌جمهور ترامپ تنها کسی است که می‌تواند به این جنگ پایان دهد و زلنسکی این شانس را دارد تا اوضاع را تغییر دهد».

سناتور «لیندسی گراهام» در این‌باره گفت: «آمریکایی‌هایی که اتفاقات امروز را مشاهده کردند، همانند من دیگر نمی‌خواهند با زلنسکی دادوستد انجام دهند. من تا به حال بیش از این به ترامپ افتخار نکرده بودم که نشان داد مردم آمریکا و جهان نباید بازیچه دست این مرد شوند. زلنسکی یا باید رفتارش را تغییر دهد یا دفترش را ترک کند. به گمانم روسیه تا به حال بیش از این نترسیده بود.»

«مایک جانسون» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا هم گفت: «چیزی که ما در اتاق بیضی دیدیم، رئیس‌جمهوری بود که آمریکا را در اولویت قرار داده بود».

«چاک شومر» رهبر دموکرات‌های آمریکا در مجلس سنا در این باره گفت: «ترامپ و ونس دارند کارهای کثیف پوتین را انجام می‌دهند.»

«جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق ترامپ گفت: «ترامپ و ونس نشان دادند که در جنگ اوکراین و روسیه در سمت روسیه هستند. این اشتباهی فاجعه‌بار برای امنیت ملی آمریکا است.»

نخست‌وزیر اوکراین در این‌باره عنوان کرد: «حق با زلنسکی است. صلح بدون ضمانت امکان‌پذیر نیست.»

وزیر خارجه اوکراین بیان داشت: «زلنسکی قدرت و شجاعت ایستادگی برای آنچه که درست است را دارد. زلنسکی برای هدف حصول صلح پایدار و منصفانه ایستادگی خواهد کرد.»

سخنگوی پارلمان اوکراین اظهار کرد: «کسی نباید فراموش کند که چه کسی قربانی این جنگ است.»

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه اوکراین گفت: «اینکه ترامپ و ونس چگونه خود را کنترل کردند و زلنسکی را نزدند، یک معجزه خویشتن‌داری است.»

«امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه در این‌باره گفت: «ما باید به کسانی که از روز اول جنگیدند احترام بگذاریم.»

نخست‌وزیر اسپانیا در پیامی اعلام کرد: «اسپانیا از اوکراین حمایت می‌کند.»

وزیر خارجه کانادا در این رابطه گفت: «ما در بحران امنیتی قرار داریم. کانادا باید خود را به اروپا و انگلیس نزدیک‌تر کند.»

وزیر خارجه آلمان گفت: «اوکراین تنها نیست و اروپایی‌ها پشت این کشور هستند. اوکراین از حمایت راسخ آلمان و اروپا بهره‌مند خواهد بود.»

وزیر خارجه سوئد بیان اظهار کرد: «ما در کنار اوکراین که نه تنها برای آزادی بلکه برای تمامی اروپا می‌جنگد، می‌ایستیم.»

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی پیشین اتحادیه اروپا بیان کرد: «ترامپ و ونس نمایش توهین‌آمیزی برگزار کردند. من از این رفتارها خجالت می‌کشم. آمریکا لایق چیزهای بهتر است. جهان آزاد باید از اوکراین حمایت کند.»

«اورسولا فون‌درلین» رئیس کمیسون اروپا نیز گفت: «اروپا به کار با رئیس‌جمهور زلنسکی برای یک صلح پایدار و عادلانه ادامه می‌دهد».

«جورجیا ملونی» نخست‌وزیر ایتالیا نیز خواستار نشست فوری میان آمریکا، اروپا و متحدان آن‌ها درباره اوکراین شد.

شبکه ان‌بی‌سی خبر داد پس از این دیدار، وزارت خارجه آمریکا حمایت از بازسازی شبکه انرژی اوکراین را متوقف کرد.


کد مطلب: 232975

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/news/232975/جدال-کاخ-سفید-جاهای-باریک-کشیده

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir