در گذشته، کاربرد ساندویچ پانل در ساختوساز محدود بود، اما در چند سال گذشته استفاده از این متریال به دلایلی که در ادامه آنها را بررسی میکنیم بیشتر شده است. افزایش استفاده از پنلها در ساختمانسازی بهاندازهای بوده که هماکنون نام این متریال بهعنوان یکی از مصالح کاربردی در ساختمانها همواره مطرح میشود. اگرچه مصالح سنتی همچنان در ایران کاربرد دارند، اما ساندویچ پانل به سرعت جای خود را در صنعت ساخت و ساز باز کرده است. از عوامل این افزایش استفاده، میتوانیم به تغییر در دیدگاه سازندگان و مهندسان و همچنین نیاز روزافزون به ساختمانهای مدرن و بهینه اشاره کنیم.
طبق آخرین نظرسنجیها حجم مصرف سالانه ساندویچ پانل در ایران حدود ۱۰ میلیون مترمربع است، دهها تولیدکننده نیز در کشور به تولید این متریال مشغول هستند که از بین آنها، شرکت ماموت با تولید سالانه ۶ میلیون متر مربع انواع پنل ساندویچی، بهعنوان رهبر این بازار شناخته میشود. حال نگاهی داشته باشیم به دلایل انتخاب ساندویچ پانل برای ساختمانسازی.
دلایل انتخاب ساندویچ پانل
استفاده نکردن از مصالح قدیمی مانند آجر و سفال و جایگزین کردن ساندویچ پانل با آنها دلایل بسیاری دارد. یکی از مهمترین آنها، تغییر در شیوه طراحی ساختمانها است. در پروژههای مدرن، دیوارها دیگر وظیفه باربری ندارند و ساختار اصلی سازه بر ستونها و تیرها استوار است. بنابراین، دیوارها به عناصر جدید و متنوعی تبدیل شدهاند.
یکیدیگر از دلایل کاربرد ساندویچ پانل در سازهها به ایجاد زیربنای مفید بیشتر برمیگردد، استفاده از این متریال به دلیل ضخامت کم، به طراحان اجازه میدهد که دیوارهایی باریکتر و در عین حال مقاومتری بسازند که منجر به افزایش زیربنای مفید ساختمان میشود. برای مثال با استفاده از ساندویچ پنلهای معمولی با اندازه و قطر استاندارد میتوان دیوارهایی مقاوم با ضخامت حدودا ۱۰ سانتیمتر ساخت.
کاربردهای اصلی ساندویچ پانل
ساندویچ پانل به دلیل ساختار و ویژگیهای خاص خود، در طیف وسیعی از پروژهها مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله کاربردهای اصلی این متریال میتوان به ساخت دیوار و سقف در پروژههای صنعتی، اداری، تجاری و حتی مسکونی اشاره کرد.
براساس مطالعات انجامشده، در بیش از ۶۰ درصد سولهها و سالنهای تولیدی در شهرکهای صنعتی کشور از انواع مختلف ساندویچ پانل به منظور پوشش سازه بهره گرفته شده است. فرودگاهها نیز از جمله دیگر مکانهایی هستند که پنل ساندویچی تنها متریال مقرون بهصرفه برای اجرای سقف و دیوارها محسوب میشود.
مزایای استفاده از ساندویچ پانل
گسترش کاربرد ساندویچ پانل در ساخت و ساز فواید بسیاری به همراه دارد. این متریال نه تنها به کارفرمایان و سازندگان کمک میکند، بلکه مزایای فراوانی برای ساکنان ساختمانها فراهم میآورد. مزایای ساندویچ پانل نسبت به دیگر مصالح بسیار گسترده است و میتواند به طور همزمان با چندین متریال دیگر جایگزین شود.
برخی از مزایای استفاده از ساندویچ پانل شامل کاهش مصرف انرژی در ساختمانها، بهبود نمای شهری و کیفیت بصری ساختمانها، افزایش سرعت در ساخت و ساز، افزایش ضریب ایمنی در برابر حوادث، افزایش عمر مفید ساختمان و کاهش نیاز به تعمیرات و نگهداریهای دورهای و سازگاری بیشتر با محیط زیست است.
نتایج استفاده از ساندویچ پانل در ساخت و ساز
برای مشاهده کامل نتایج استفاده از ساندویچ پانل در ساخت و ساز نیاز به زمان است، اما نتایج اولیه نشان میدهند که این مصالح تأثیرات مثبت زیادی بر نحوه طراحی و ساخت دارند. یکی از مهمترین نتایج آن، کاهش اتلاف مصالح و افزایش بهرهوری در ساخت است. تولید صنعتی این پنلها باعث میشود که ضایعات ساختمانی کاهش یابد و مصالح کمتری در فرآیند حمل و نقل و نصب هدر رود.
هوشمندسازی ساختمانها نیز یکیدیگر از نتایج مثبت استفاده از ساندویچ پانل است. این مصالح را میتوان به راحتی با فناوریهای نوین ترکیب کرد.
تأثیر ساندویچ پانل بر هزینههای ساخت و ساز
استفاده از ساندویچ پانل در ساختمانها باعث بهبود کارایی و بهرهوری اقتصادی میشود. گرچه تمامی انواع این پنلها قیمت یکسانی ندارند، اما مهندسان با توجه به نیازهای هر پروژه میتوانند از گزینههای مناسب و در دسترس استفاده کنند. همچنین، وزن کم و ابعاد استاندارد این محصولات باعث کاهش هزینههای حمل، انبار و نصب آنها میشود.
یکی از اصلیترین مزایای استفاده از این پنلها، کاهش مصرف انرژی در طول دوره بهرهبرداری از ساختمان است. ساختمانهایی که از ساندویچ پانل برای پوشش سقف و دیوار استفاده میکنند، نیاز به انرژی کمتری دارند و در نتیجه هزینههای مربوط به مصرف انرژی به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
در نهایت، قابلیت دمونتاژ و فروش مجدد این پنلها پس از استفاده، به سازندگان اجازه میدهد بخشی از هزینههای اولیه خود را جبران کنند. با توجه به شرایط اقتصادی امروز، استفاده از ساندویچ پانلها یکی از بهترین راهحلها برای بهینهسازی هزینههای ساختمانی است.