«همکاری دولت با مجلس و لحاظ کردن نقطه نظرات آنها میتواند جلسات تعادل در جلسات رأی اعتماد را حفظ کند.» این پاسخ حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی به پرسشی درباره نقش قالیباف در جلسه رأی اعتماد به کابینه پیشنهادی پزشکیان است.
جایگاه قالیباف در مجلس بعد از شکست در انتخابات ریاست جمهوری از جمله مواردی است که ترقی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین مورد ارزیابی قرار میدهد و میگوید با توجه به این که ۱۶۰ نماینده از قالیباف درخواست کرده بودند که در انتخابات ریاست جمهوری داوطلب شود، بنابراین او به درخواست نمایندگان پاسخ داده و از این جهت نقدی به او وارئ نیست و جایگاهش هم به چالش کشیده نمیشود.
در ادامه گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی را میخوانید:
****
*آقای ترقی! بعد از شکست قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری، به نظر میرسد جایگاه او در مجلس با چالش روبرو شود، نگاه شما در این قضیه به چه صورت است؟
ما از این موارد در دورههای گوناگون هم داشتیم که روسای مجلس نامزد بودند کما اینکه ناطق نوری در دوره پنجم مجلس شورای اسلامی در انتخابات ریاست جمهوری داوطلب شد و رقیب خاتمی بود که در نهایت هم رأی نیاورد و به مجلس بازگشت و تا پایان دوره هم رییس مجلس بود.
نمیدانم قالیباف چه قولی داده است
*شاید یک تفاوت در قولی باشد که قالیباف هنگام انتخابات هیئت رئیسه به مستقلین وعده داده بود که در انتخابات ریاست جمهوری نامزد نمی شود اما...
من نمیدانم قالیباف چه قولی داده است.
*شکست قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری تا چه اندازه بر ریاست قالیباف در سال دوم تاثیرگذار خواهد بود؟
به این دوره یکساله مجلس بستگی دارد، این دست خود نمایندگان مجلس است و ما نمیتوانیم پیشبینی کنیم.
*اما با مجلس یازدهم میتوان مقایسه کرد چنانچه بافت مجلس دوازدهم هم نسبت به مجلس یازدهم تغییر کرده است.
در هر صورت قالیباف با ۱۹۰ رأی رئیس مجلس شده است، یعنی حدود دو سوم مجلس برای ریاست به او رأی دادهاند.
قالیباف ۱۶۰، ۱۷۰ حامی در مجلس دارد
*بنابراین شما فکر میکنید قالیباف آن جمع حامی را برای سال دوم به همراه خود خواهد داشت؟
بله، آن جمع حامی را دارد، کمااینکه بالغ بر ۱۶۰،۱۷۰ نماینده مجلس امضاء کردند و از قالیباف خواهش کردند که برای ریاست جمهوری نامزد شود، حالا آن نمایندگانی که از قالیباف خواستند نمیتوانند بگویند که ما نخواستیم و شما به خواست ما عمل نکردی چراکه به خواست همان نمایندگان عمل کرده و نامزد شده، الان هم که به مجلس برگشته است.
*قالیباف در شرایطی ریاست مجلس را بر عهده دارد که دولتی با حمایت اصلاحطلبان و اعتدالیون روی کار آمده و از طرفی تندروهایی که حتی بر علیه خود او اقدام میکنند، در مجلس حضور دارند، شرایط قالیباف را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا شرایط برای نگه داشتن تعادل میان مجلس و دولت سختتر شده است یا خیر؟
قطعاً سختتر است و مثل زمان ناطق نوری و مجلس پنجم نیست که بدنه مجلس برای تعامل با دولت همراهی را داشته باشند، قطعاً دولت پزشکیان با مجلس دوازدهم چالش جدی خواهد داشت و افرادی که در مجلس دوازدههم هستند، به راحتی تن به رأی دادن به هر وزیری نمیدهند و پافشاری خواهند کرد.
مدیریت مجلس برای قالیباف سختتر گذشته شده است
*در این شرایط قالیباف چه نقشی خواهد داشت؟ او به واسطه امتیاز گرفتن از دولت با آنها تعامل خواهد داشت یا...؟
بهرحال قالیباف تابع نظر اکثریت مجلس است و باید ارزیابی کنند که اکثریت مجلس چه دیدگاه و نظری دارند، در هر صورت مدیریت به اندازهای سخت است و نسبت به گذشته سختتر است اما قابل مدیریت است.
*قالیباف توانایی این را دارد که ضمن گرفتن امتیاز از دولت در جلسه رأی اعتماد آن موازنه را ایجاد کند؟ با توجه به اینکه جایگاه رئیس مجلس برای گرفتن رأی اعتماد بسیار موثر است.
منوط بر این است که همکاری طرفینی باشد، به این ترتیب که دولت به مجلس توجه کند و خواستهها و نقطه نظرات مجلس را مخصوصاً در مورد شایستهسالاری، رعایت شرایطی که رهبری اشاره کردند و استفاده نکردن از افرادی که با نظام و انقلاب زاویه دارند، رعایت کند چراکه اینها نکاتی است که مجلس باید رعایت کند و باید هم رعایت کند که به سمت شایسهسالاری حرکت کند، نه زد و بند جریانی و سیاسی.
*ارزیابی شما از جلسات رأی اعتماد با حضور افراد تندرو در مجلس به چه صورت است؟ با در نظر گرفتن این نکته امکان دارد افرادی مانند عراقچی و یا طیبنیا برای رأی اعتماد به مجلس معرفی شوند
در هر صورت حساسیت این مجلس نسبت به وزرایی که در وضعیت کنونی نقش داشتند و مقصر تلقی میکند، حساسیت دارد، لذا پزشکیان باید به این موارد دقت کند و اینجور نیست که وزیر پینشهادی بیاورد که بسیاری از مشکلات و مصیبتهای اقتصادی و خارجی ما مربوط به آنها است، آن وقت اینها را بیاورد، وزیر کند، بنده فکر نمیکنم مجلس برگشت به عقب را اجازه دهد.
*اینکه از مسببین وضع موجود میگویید یعنی مجلس این ۳ سال عملکرد دولت سیزدهم را در نظر نمیگیرد و نمیبیند؟
این ۳ سال که وضع خوبی بوده، وضع بدی نبوده است. ما در این ۳ سال همش آثار دولت قبلی و مشکلات ناشی از آن را داشتیم، که اجازه نداده آثار این دولت مشخص شود اما آثار این دولت و گامهایی که برداشته حتما در چند ماه آینده خود را نشان میدهد.