کارشناس مسائل آمریکا گفت: افراطیون حاضر در تلآویو همین حالا هم از مرگ طرح دو کشوری سخن میگویند و فشار به حدی علیه آنها افزایش پیدا کرده که حتی علیه نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم لب به سخن گشودهاند.
درگیریهای فلسطین و اسرائیل طرح دو کشوری را به مرگ نزدیک کرد
18 مهر 1402 ساعت 14:15
کارشناس مسائل آمریکا گفت: افراطیون حاضر در تلآویو همین حالا هم از مرگ طرح دو کشوری سخن میگویند و فشار به حدی علیه آنها افزایش پیدا کرده که حتی علیه نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم لب به سخن گشودهاند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، «مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح جایگاه و نقش ایالات متحده در جنگ میان مقاومت فلسطین و اسرائیل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از هر چیز باید توجه کرد که آمریکا متحدان خود را به سه دسته حیاتی، کلیدی و مهم تقسیمبندی میکند. اسرائیل در قرن بیستم متحد حیاتی یا استراتژیک ایالات متحده محسوب میشد اما با آغاز قرن بیست و یکم و مطرح شدن دکترین دو کشوری از زمان دولت بوش آرام آرام اهمیت اسرائیل برای ایالات متحده کاهش پیدا کرد و تمایل شدیدی به کنترل لابی صهیونیسم در تلآویو توسط ایالات متحده به وجود آمد. منظور از طرح دو کشوری این است که در اراضی اشغالی در نهایت اوضاع و احوال به سمت و سویی سوق پیدا کند که کشور مستقل فلسطین و اسرائیل تشکیل شود.
وی ادامه داد: در این میان و در دولت بیل کلینتون لابیهای یهودی رخنه خود را در سطوح مختلف ایالات متحده اعم از سیاسی، اقتصادی و رسانهای گسترش دادند اما به هر ترتیب آمریکا به نوعی اسرائیل را یک شریک کلیدی برای خود در اتمسفر نظام بینالملل دانسته و میداند. در این شرایط باید توجه داشت که دولت بایدن از وضعیت و سابقه خوبی در میان دولتهای هماهنگ با تلآویو برخوردار نیست و اگر این وضعیت را با دولت ترامپ مقایسه کنیم به خوبی میبینیم که چسبندگی فعلی میان تلآویو و واشنگتن کمتر از ادوار گذشته است. اینکه برخی اعلام میکنند بایدن از تحت فشار قرار گرفتن نتانیاهو چندان ناراحت نیست، در حقیقت نمیتواند یک تحلیل جامع و کامل برای وضعیت سیاسی و نظامی کنونی در منطقه و به خصوص در سرزمینهای اشغالی باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در این میان باید توجه کنیم که رئیس جمهوری ایالات متحده هم در داخل خاک کشور خود تحت فشار است؛ به عبارتی حامیان اسرائیل و لابی یهود در ایالات متحده منتظر هستند تا ببینند جو بایدن قرار است چگونه و از چه طریقی به حمایت از اسرائیل در شرایط فعلی بپردازد. به نظرم این جنگ میتواند نقطه عطف جدی و مهم در تحولات خاورمیانه به حساب بیاید و حتی ممکن است اوضاع به حدی رادیکال شود که کنترل آن از عهده آمریکا هم خارج شود. واقعیت این است که نتانیاهو به دنبال آن خواهد بود تا از عملیات حماس و سایر جریانهای فلسطینی به نفع خود و تلآویو استفاده کند و در عرصه منطقهای و بینالملل از این اهرم برای کسب حمایت و یارکشی بهره ببرد. از منظر دیگر معتقدم که این عملیات و وقایعی که در غزه و تلآویو رخ داده، طرح دو کشوری را تا حد زیادی به مرگ نزدیک کرده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: افراطیون حاضر در تلآویو همین حالا هم از مرگ طرح دو کشوری سخن میگویند و فشار به حدی علیه آنها افزایش پیدا کرده که حتی علیه نتانیاهو هم که خودش یک افراطی و راستگرا به حساب میآید، لب به سخن گشودهاند. عدهای امیدوار هستند که این جنگ باعث به بنبست رسیدن امضای توافق ابراهیم میان اسرائیل و کشورهای عربی شود اما به نظرم آنچه مهمتر از این مسأله بروز و ظهور کرده، ابهام در آینده طرح دو کشوری است. اغلب کشورهای عربی اعلام کردند که به دنبال میانجیگری در جنگ میان اسرائیل و گروههای فلسطینی هستند و حتی مصر و قطر در خصوص تبادل اسرا میان دو طرف فعال شدهاند. بر همین اساس معتقدم ایالات متحده تلاش میکند تلآویو را از حیث تسلیحاتی حمایت کند و از جهت دیگر به صورتی موضع بگیرد که بتواند یک روند محافظهکارانه را برای کنترل رفتار اسرائیل عملیاتی کند.
کد مطلب: 204331