به گزارش مردم سالاری آنلاین، ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران روز دوشنبه ششم شهریور ماه در این رابطه گفت که اگر روند آزادسازی اموال به درستی انجام شود، میتواند گام سازندهای باشد که بتوانیم در مسیر بازگشت طرف آمریکایی به توافق برجام گامهای بعدی را برداریم. کنعانی همچنین گفت که در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل مانند سال گذشته مذاکرات غیرمستقیمی با طرف آمریکایی برگزار خواهد شد.
ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران در گفتگو با «اکوایران» درباره اهمیت گفتگوهای پیشروی نیویورک گفت. متقی تاکید کرد:«مذاکرات نیویورک بسیار تعیین کننده و پر اهمیت است. این مذاکرات میتواند این ابتکارعمل را به ایران بدهد که با آمریکا، اروپا، روسیه، مقامات سازمان ملل، مقامات شورای حکام آژانس و رافائل گروسی مذاکرات و توافقاتی داشته باشد.»
وی افزود:« لذا در مرحله اول گزارش گروسی به شورای حکام آژانس اهمیت دارد که مبتنی بر تهدیدات پرشدت نخواهد بود ولی در مرحله بعد، آینده پروتکل الحاقی و تحریمهای ایران تاحد زیادی به مذاکرات نیویورک بستگی دارد. »
متقی درباره گزارش گروسی نیز تشریح کرد:«گزارش شورای حکام یا همان گزارش رافائل گروسی، گزارشی با تهدید شدید محسوب نمیشود بلکه نوعی گزارش هشداری خواهد بود و از ایران درخواست همکاری بیشتر خواهد داشت اما ایران این همکاریها را در ازای همکاریهای متقابل خواهد پذیرفت.»
مذاکرات ایران و آمریکا، برجامی نیست
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه برجام در وضعیت تعلیق قرار دارد، تاکید کرد:« از این رو مذاکرات ایران و آمریکا دیگر مذاکرات برجامی نیست و آمریکا کلا تمایلی ندارد که برجام در وضعیت نهایی قرار بگیرد.»
وی همچنین افزود:« بسیاری از کارگزاران ایران بر این اعتقاد هستند که روسیه عامل وقفه در اجرای برجام است اما درواقع روسیه ذینفع و محدودکننده اصلی در ارتباط با ایران نبوده است. روسیه درگیر بحران اوکراین است و مشکلات و چالشهای امنیتی خود را دارد.»
متقی تاکید کرد که چه در دوره آقای روحانی و چه در دوره رئیسی اگر آمریکاییها انعطاف لازم برای بازگشت به برجام را داشتند طبیعی بود که در وضعیت موجود تجدیدنظر و تغییرات جدی حاصل میشد.