کارشناس مسائل روسیه گفت: مؤلفههای ضد امنیت داخلی روسیه نشان میدهد که تصمیمات غلطی در داخل این کشور اتخاذ میشود که خروجی مطلوبی نداشته و نخواهد داشت.
تعلیق مشارکت روسیه در انتقال غلات ریشه در رفتار ترکیه دارد
28 تير 1402 ساعت 10:00
کارشناس مسائل روسیه گفت: مؤلفههای ضد امنیت داخلی روسیه نشان میدهد که تصمیمات غلطی در داخل این کشور اتخاذ میشود که خروجی مطلوبی نداشته و نخواهد داشت.
«حسن بهشتیپور» کارشناس مسائل روسیه در تشریج دلایل تعلیق همکاری روسیه در انتقال غلات از اوکراین به سراسر دنیا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: تعلیق مشارکت روسیه در طرح انتقال غلات به رفتار اخیر ترکیه مربوط است و به نوعی باید آن را پاسخ مسکو به آنکارا دانست. باید متوجه باشیم که دو اقدام ترکیه اخیراً باعث شوکه شدن روسیه شده است. نخست بحث اعلام حمایت از عضویت اوکراین در ناتو بود که اردوغان با علم بر اینکه حساسیت روسیه در این پرونده را میداند اما صراحتاً اعلام کرد که از این مسأله حمایت میکند. مسأله دوم هم بحث گفتوگوی اردوغان با جو بایدن در خصوص جنگندههای اف ۱۶ و تحویل آنها به آنکارا بود؛ چراکه اردوغان با این اقدام به صورت علنی سامانه اس ۴۰۰ را کنار میزند که به نوعی خروجی این اقدام برای روسیه سنگین تمام شد.
وی ادامه داد: در حقیقت اف- ۱۶های آمریکا در ازای عضویت سوئد در ناتو میان دو طرف مطرح شد. در این راستا باید دانست که غلات صادر شده از مبدأ اوکراین قرار بود به کشورهای آفریقایی و فقیرتر ارسال شود اما یکباره بخشی از آن در اروپا و آمریکا مشاهده شد. حالا هم بحث تعلیق مشارکت روسیه در صادرات غلات مطرح شده که همین موضوع میتواند زنجیره تامین غذایی جهان را با اختلال روبهرو کند. به همین دلیل معتقدم تعلیق مشارکت روسیه در بحث انتقال غلات را باید در پاسخ به اقدامات اخیر ترکیه بدانیم. اینکه ایالات متحده اعلام میکند مسکو باید مجدداً بحث صادرات غلات را از سر بگیرد، صرفاً یک درخواست دیپلماتیک به حساب میآید اما واقعیت این است که ایالات متحده و شرکای اروپایی این کشور معتقدند که روسیه از غلات و مواد غذایی به عنوان سلاح استفاده میکند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: تنش میان روسیه و سایر کشورهای مخالف آن با یک موج جدید روبهرو خواهد بود. در دنیای امروز هر کشوری روشهای خاص خود را دنبال میکند، تا بتواند منافع ملی خود را تامین کند و از این جهت باید بگویم که اقدام روسیه در بحث تعلیق غلات هم یک اقدام ناجوانمردانه به حساب میآید. یکی از همین مشکلات بحث تأمین و افزایش قیمت مواد غذایی در سراسر اتحادیه اروپا است. با این تفاسیر روسیه میخواهد از این طریق بر غرب و اوکراین فشار بیاورد تا بازارهای هدف خود را مجدداً باز کنند. مسکو میخواهد غرب را تحت فشار قرار دهد تا در نهایت نگذارند حمایت از اوکراین افزایش پیدا کند. در این میان معتقدم که سازمان ملل باید وارد دور جدیدی از تنشها میان روسیه و اوکراین شود؛ چراکه اساساً این مسأله میتواند گرسنگی و فقر در گستره بینالمللی را افزایش دهد.
وی در پایان خاطرنشام کرد: باید گفت که مسکو با این اقدام به دنبال تامین منافع خود است که اما در نهایت باید دید که ایالات متحده در مورد عدم انتقال غلات توسط روسیه چه اقدامی را انجام خواهد داد. باید متوجه باشیم که اصولاً آمریکا نمیخواهد وارد جنگ با روسیه شود. معتقدم که تمام این منازعات و همچنین اجبار به اقدامات رادیکال از یک تفکر و تصمیم خاص سرچشمه میگیرد که در کرملین جمعبندی میشود. اینکه روسیه با مشکلات واردات و صادرات اقلام خود روبهرو است یا اینکه نفت را بسیار ارزانتر از قیمت واقعی میفروشد موضوعاتی است که در کنار مؤلفههای ضد امنیت داخلی روسیه نشان میدهد که تصمیمات غلطی در داخل این کشور اتخاذ میشود که خروجی مطلوبی نداشته و نخواهد داشت.
کد مطلب: 199449