به گزارش مردم سالاری آنلاین،خبر معافیت مالیاتی برای املاک بیش از ۲۰ میلیارد تومان و در عین حال معافیت مالیاتی برای خودروهای تا سه میلیارد تومان از پرحاشیهترین اخبار منتشر شده در این حوزه بود.
در حالی که پیش از این قرار بود خودروهای بالای یک میلیارد تومان مشمول مالیات شوند، اما در یک تغییر ناگهانی و احتمالا پس از افزایش نجومی قیمت خودرو، نمایندگان مجلس این رقم را تا سه میلیارد تومان افزایش دادند.
دریافت مالیات از واحدهای مسکونی گران قیمت و لوکس و لاکچری روالی بود که در بودجههای سالیان اخیر در لایحه اضافه شد و فلسفه آن نیز ارتقای عدالت مالیاتی و سپردن بار مالیاتی بر دوش اقشار برخوردار جامعه است. با این حال نمایندگان مجلس انقلابی دیروز در جریان بررسی لایحه بودجه در صحن علنی، این بند از لایحه دولت را حذف کردند و به این ترتیب مالکان واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای لوکس را از پرداخت مالیات معاف کردند.
مساله مالیات از خودروهای لوکس و لاکچری و یا گران قیمت نیز در سالهای اخیر به لایحه بودجه اضافه شده بود و اما حالا با بالا بردن رقم مالیات برای صاحبان خودروهای لاکچری بخش بزرگی از دارندگان این خودروها مشمول معافیت مالیاتی خواهند شد.
معافیتهای مالیاتی برای طبقه برخوردارتر
کما اینکه مهدی طغیانی، عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ در این باره گفت: «در مورد بحث خودرو مقرر شد به مابهالتفاوت بالای سه میلیارد تومان خودروهای لوکس، یک درصد مالیات تعلق گیرد و این بدین منظور است که اگر فردی خودرویی دارد که قیمت آن سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است، یک درصد از ۲۰۰ میلیون تومان مشمول مالیات میشود، بنابراین هر فردی که خودرویی با مبلغ سه میلیارد تومان دارد معاف از مالیات خواهد بود. این موضوع در بند خ تبصره ۶ مصوب شد.»
این معافیت مالیاتی، اما در حالی اتفاق افتاد که در سال ۱۴۰۲ حداقل حقوقی که مشمول مالیات نخواهد شد هفت میلیون تومان است و به این ترتیب با توجه به پایه حقوقی که احتمالا تعیین خواهد شد تمامی حداقل مزد بگیران با رقم پایه حقوق مشمول مالیات خواهند شد. این تناقض آشکار در نحوه تعیین مالیات در حالی که تورم از مرز ۴۰ درصد گذشته است منجر به اعتراضات بسیار شد.
از سوی دیگر در یک اقدام عجیب خانه و ویلاهای بالای ۲۰ میلیارد تومان نیز از مالیات معاف شده اند و تناقض را بیشتر از قبل آشکار کرده است.
تناقض در سخنان نمایندگان مجلس
نکته عجیب البته در تناقض سخنان نمایندگان مجلس درباره شرایط مالیاتی خانههای لوکس است.
کما اینکه مالک شریعتی، نماینده مردم تهران در گفتگویی با ایسنا از حذف مالیات خانههای لوکس خبر داده و گفته بود: «متاسفانه این افتخار بزرگ مجلس در دو سال قبل از فهرست افتخارات مجلس در سال سوم حذف شد و ما عملا در سال ۱۴۰۲ چیزی به عنوان مالیات بر واحدهای مسکونی لوکس و گران قیمت نداریم.»
اما در مقابل حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس در واکنش به گفتههای شریعتی اعلام کرد که هنوز بند مربوط به مالیات از خانههای لوکس تعیین تکلیف نهایی نشده است لذا با توجه به ابهاماتی که در خصوص این بند وجود داشت، رئیس جلسه دستور ارجاع آن را به کمیسیون تلفیق برای بررسی مجدد داد.
این عضو هیئت رئیسه مجلس به خانه ملت گفت: «مصوبه مربوطه به مالیات از خانههای لوکس باید به صورت جامعتر مورد بررسی قرار گیرد چرا که براساس پیشنهاد مطرح شده از سوی یکی از نمایندگان عبارت «واحدهای مسکونی» حذف شده و طبیعتا کل بند (ذ) تبصره ۶ با مشکل و ابهام روبه رو میشود و بر این اساس رئیس جلسه دستور ارجاع آن را به کمیسیون تلفیق داد.»
به گفته وی، البته هنوز بحث مالیات خانههای لوکس تعیین تکلیف نشده است و خبر مبنی بر معافیت مالیاتی خانههای لوکس صحت ندارد به طور مثال یکی از اشکالات این بند این بود که باغ ویلاها در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر مطرح شده بود که بدیهی است اکثر باغ ویلاها در مناطق روستایی و کم جمعیت قرار دارند.
این معافیت مالیاتی، اما در حالی رخ داده است که دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ طبق روال سالهای قبل، واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای گرانقیمت و اعیانی را مشمول مالیات کرده بود. در جزء (۱) بند (ذ) تبصره (۶) ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ آمده بود: واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مجاز که ارزش آنها (با احتساب عرصه و اعیان) بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال باشد، مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در هزار میشوند. این مالیات بر عهده شخصی است که در ابتدای هر سال مالک واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مذکور باشد.
بر این اساس به عنوان مثال یک واحد مسکونی ۳۰ میلیارد تومانی در سال آینده مشمول ۲۰ میلیون تومان مالیات میشده است.
حذف کامل واحدهای مسکونی گرانقیمت از شمول پرداخت مالیات در حالی اکنون رخ داده است که پیش از این انتظار میرفت نمایندگان به جای معاف کردن لوکس نشینان از این مالیات، نسبت به اصلاح و بهبود این بند از لایحه اقدام کنند به طوری که ضمن برطرف کردن کم و کاستی این بخش، اتفاقا عدالت مالیاتی هرچه بیشتر در آن بروز پیدا کند اما نمایندگان در اقدامی غیرمنتظره، کاخنشینان را به کلی از پرداخت همین مالیات ناچیز هم معاف کردند.
این مساله با واکنش جدی از سوی جامعه در شبکههای اجتماعی مواجه شد و اتفاقا این بار کاربران ارزشی و اصولگرا و حامیان مجلس و دولت انقلابی بودند که به صف منتقدان پیوستند.
کما اینکه محمد فاضلی جامعه شناس نیز به این مساله واکنش نشان داد؛
همچنین در ادامه اعتراضات ده ها کاربر به این مصوبه واکنش نشان دادند.
حال باید منتظر ماند و دید آیا پس از مداخله کمیسیون تلفیق، اقدام نمایندگان در این بند اصلاح میشود یا مجلس همچنان به دست و دلبازی مالیاتی برای کاخنشینان اصرار میورزد؟
منبع:اقتصاد۲۴