به گزارش مردم سالاری آنلاین،نرخ دلار در مرکز مبادله ارز و طلا، در حالی ۴۱ هزار و ۷۵۹ تومان به ثبت رسیده که آنچه در بازار غیررسمی میبینیم گویای واقعیت دیگری است. حال مشخص نیست دلار آزاد مبنای معاملات است یا دلار مرکز مبادله!
دهن کجی قیمت دلار در بازار آزاد به دلار مرکز مبادله موجب رسیدن قیمتها به رکوردهای بی سابقهای شده است.
در این میان جلسه ارزی مجلس که با حضور تیم اقتصادی دولت برگزار شد نیز نتوانست هیجان مردم برای تبدیل سرمایه شان به اسکناس آمریکایی را کاهش دهد.
بازار وعدهها ازسوی دولتمردان در حالی داغ شده که باز هم به تماشا مینشینیم تا ببینیم دلار سر از چه کانالهایی درمی آورد.
رکوردهای بی سابقه در بازار دلار و ارز
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در این رابطه گفت: پیش بینی من پیش از التهابات اخیر این بود که تا عید ۱۴۰۲ قیمت دلار به ۶۰ هزار تومان برسد.
وی با اشاره به اینکه این نخستین بار در تاریخ جمهوری اسلامی است که شاهد نوسانات این چنینی در بازار دلار و ارز هستیم، ادامه داد: اگر هیچ اتفاق خاصی نیفتد و تغییرات واقعی و تحول غیراقتصادی در کشور رخ ندهد، دلار ۷۰ هزار تومانی را تا شب عید خواهیم دید.
هشدار نسبت به رکوردهای پی در پی دلار و ارز
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رکوردهای اینچنینی قیمت دلار و ارز مسبوق به سابقه است؟ گفت: به معنای واقعی در تاریخ جمهوری اسلامی اولین بار است.
افقه ادامه داد: شاید تنها در جنگ جهانی دوم که ایران اشغال شد، ما تورم ۱۱۰ درصدی را تجربه کردیم. در حال حاضر یکی عدد تورم رکورد زده و دیگری، بی ثباتی قیمتها و قیمت ارز است. هر دو هم به شدت به اقتصاد و معیشت آسیب زده است.
راهکار حل بحران ارزی
این اقتصاددان با بیان اینکه این دولت نشان داده در کنترل جهشهای ارزی ناتوان است، گفت: در کوتاه مدت تنها اثر روانی رفع تحریمها و بهبود روابط ایران با کشورها میتواند قیمت دلار و ارز را ثابت کند.
وی با اشاره به اینکه فضای تنش روانی باعث التهاب اذهان و هجوم مردم برای تبدیل سرمایهها به دارایی باثباتتر و خروج سرمایهها از کشور شده است، ادامه داد: نخست باید فضای روانی در جامعه بهبود پیدا کند که آن هم برمی گردد به فضای تنش زایی که در منطقه علیه ما حاکم است. دولت باید تلاش کند تا این فضای تنش زا از بین برود و دوم مشکل تحریمها حل شود. در غیر این صورت روند نابسامانی قیمت ارز و دلار ادامه دارد و اگر این روند تداوم داشته باشد موجب تنش سیاسی و اجتماعی شدیدتری خواهد شد.
مسیر بیراهه تجارت با شرق
به گفته عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، برای اقتصاددانان محرز بود که در غیاب درآمدهای نفتی و در حالی که منابع دیگر تهی شده بودند و در حالی که انبوهی از نیروهای انسانی فوج فوج از کشور خارج میشوند حتی یک دولت قوی هم نمیتوانست کشور را خوب اداره کند، چه برسد به اینکه در حال حاضر، ضعیفترین تیم اقتصادی در سختترین شرایط در راس دولت است.
افقه با بیان اینکه طبیعی است که در این شرایط شاهد این اتفاقات باشیم، ادامه داد: دولت امید داشت که در فضای تحریم بتواند از فرصت تجارت با شرق (چین و روسیه) استفاده کند غافل از اینکه آنها هم تابع نظام بین الملل هستند و تا حدی آن هم در قطعنامههای بین المللی ممکن است کمک کنند نه چیزی که برای آنها هزینه دارد مثل دور زدن تحریم ها.
بازار ارز گرفتار ترس و هیجان
به گفته این اقتصاددان، وقتی دولت نتواند هزینه هایش را کاهش دهد، ناچار است استقراض کند که موجب پمپاژ نقدینگی خواهد شد. از طرف دیگر احساس ناامنی را در ذهن تولیدکننده و مصرف کننده ایجاد میکند. هر روز هم یک کشور ما را تهدید میکند، مشکل دورنمای حل تحریمها هم که فعلا کاملا منفی شده و این اثر روانی باعث شده که مردم به فکر بیفتند و سطح تقاضا به صورت غیراقتصادی افزایش پیدا کند.
وی ادامه داد: دولت بنا بود نقدینگی را کنترل کند که نتوانست، چون ساختارهای موجود دولتی نقدینگی زا هستند؛ بنابراین هیچ کدام از این مسائل متوقف نشده است. در این شرایط تنها خبر رفع تحریمها و سیگنالهای مثبت آن میتواند رشد چشمگیر قیمت دلار و ارز را متوقف کند و کاهشی هم در کار نیست.
منبع:اقتصاد۲۴