بالاخره پس از حدس و گمانهای فراوان در مورد اینکه آیا طرح جدیدی در مجلس در خصوص فضای مجازی تهیه میشود و بعد از تکذیبهای بسیار اعضای کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت، درمورد اینکه این طرح در دستور کار مجلس است یا خیر، برخی از اعضای این کمیسیون که بیشتر موافقان این طرح و از جبهه پایداریاند، اعلام میکنندکه طرح در همین کمیسیون بررسی و تصویب شده و به زودی تعیین تکلیف می شود.
به گزارش مردم سالاری آنلاین،نایب رییس کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازیاعلام کرد که طرح صیانت تصویب شده و به زودی به شورای نگهبان ارسال می شود. در همین زمینه اما عضو دیگر کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت اعلام میکند که این طرح باید به صحن علنی ارسال شود تا درمورد اجرای آزمایشی آن تصمیمگیری شود.
بالاخره پس از حدس و گمانهای فراوان در مورد اینکه آیا طرح جدیدی در مجلس در خصوص فضای مجازی تهیه میشود و بعد از تکذیبهای بسیار اعضای کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت، درمورد اینکه این طرح در دستور کار مجلس است یا خیر، برخی از اعضای این کمیسیون که بیشتر موافقان این طرح و از جبهه پایداریاند، اعلام میکنندکه طرح در همین کمیسیون بررسی و تصویب شده و به زودی تعیین تکلیف می شود.
از تکذیب و تاییدها
از شهریور ماه امسال که بررسی طرح صیانت در کمیسیون مشترک لغو و به شورای عالی فضای مجازی ارسال شد، از سرنوشت آن خبری نبود و اعضای کمیسیون هم اعلام می کردند که طرح دیگر در دستور کار مجلس نیست. در نهایت برخی از بندهای آن که مربوط به تشکیل کمیسیون تنظیم مقررات بود در شورای عالی فضای مجازی با عنوان بهروزرسانی ساختار مرکز ملی فضای مجازی تصویب شد.
در چند هفته ماه گذشته و با افزایش محدودیتهای اینترنتی به دنبال شروع اعتراضها در ایران، گمانه زنیهایی در مورد اینکه نمایندگان مجلس به دنبال تهیه طرح دیگری برای مدیریت و نظاممند کردن فضای مجازی هستند، بسیار بود.
در همین حال اعلام میشد که نمایندگان به صورت چراغ خاموش به دنبال تصویب طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی هستند. برای نمونه علیاصغر عنابستانی، عضو کمیسیون مشترک اوایل بهمن ماه در گفت و گو با عصرایران اعلام کرده بود که به دنبال این هستند تا مجددا طرح صیانت را به جریان بیندازند.
اما در این مورد غلامرضا نوری قزلجه، از دیگر اعضای کمیسیون مشترک طرح صیانت با تکذیب این موضوع که مجلس به دنبال تصویب طرح صیانت است، گفت که اگر قرار به بررسی دوباره طرح است؛ اینکار باید در کمیسیون مشترک انجام شود، اما کمیسیون دیگر جلسه ندارد.
در همین حین، مرتضی آقاتهرانی، نماینده عضو کمیسیون فرهنگی هم در گفت وگو با فارس با تایید اینکه بررسی طرح صیانت مراحل پایانی خود را میگذراند، گفت: «طرح صیانت از فضای مجازی در مجلس به نظارت بر قانون فضای مجازی و تنظیم مقررات فضای مجازی تغییر شکل داده و کار این طرح در مجلس در حال پایان است.»
حالا حسن نوروزی، نایب رییس کمیسیون مشترک هم اعلام کرد که این طرح در کمیسیون مشترک تصویب شده و به زودی به شورای نگهبان ارسال می شود. او دراین مورد گفت: «این طرح در کمسیون مشترک تصویب شده و براساس مصوبه این کمیسیون به شورای نگهبان ارسال می شود.»
نوروزی در پاسخ به این سوال که قرار نبود جلسات به صورت آنلاین و شفاف برگزار شود، گفت: «خیر. این طرح مشمول اصل ۸۵ است و در کمیسیون مشترک هم جزییاتش بررسی شد.»
صحبت های نوروزی در حالی است که نوری قزلجه تشکیل جلسات کمیسیون را تکذیب کرده بود و حالا نوروزی می گوید که او در جلسات حضور نداشته است.
نایب رییس کمیسیون مشترک همچنین در پاسخ به سوال دیگری که این طرح اشکالات بسیاری داشت و آیا در طرح جدید این مشکلات برطرف شد، تاکید کرد که مشکلات تعدیل شده است و توضیح داد: «در کمیسیون بحثهای بسیاری شد و آقای مصری، نایب رییس مجلس هم حضور داشتند و نماینده های عضو کمیسیون هم امضا کردند و این مشکلات تعدیل شد.»
او افزود: «پیام رسانهای خارجی هم باید نمایندگی داشته باشند. نمی توان بدون نمایندگی فعالیت کنند. اگر ما پایگاههای داخلی را تقویت کنیم، آنها هم نمایندههای خود را معرفی خواهند کرد. این موضوع مثل فروشگاههای زنجیرهای است که همه در کنار هم رقابت می کنند. حالا امکان دارد فروشگاه دیگری هم بخواهد فعالیت کند. بنابراین باید تحت شرایط ما فعالیت خود را انجام دهد و با دیگر فروشگاهها رقابت کند. درمورد پیام رسانهای خارجی نیز آنها در کنار پیام رسانهای داخلی باید با قبول شروط ما رقابت کنند.»
طرح صیانت به صحن می آید؟
در حالیکه نوروزی اعلام کرد که این طرح مشمول اصل ۸۵ است و در کمیسیون مشترک هم جزییاتش بررسی شده و به خاطر همین به شورای نگهبان ارسال می شود، بیژن نوباوه، دبیر کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت اعلام می کند که این طرح باید به صحن علنی ارسال شود تا درمورد اجرای آزمایشی آن تصمیمگیری شود.
براساس اصل ۸۵ «سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیئتی واگذار کند، ولی در موارد ضروری میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین مینماید به صورت آزمایشی اجرا میشود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.»
بنابراین طرح صیانت هم چون مشمول اصل ۸۵ است و در کمیسون مشترک بررسی شده باید به صورت آزمایشی چندسال اجرا شود. حالا نوباوه دراین مورد گفت: «کمیسیون مشترک کلیات را تصویب کرد. چون دقیقا این کمیسیون وظیفه صحن علنی را به عهده دارد. بعد کمیسیون مشترک چند کمیته داشت و در این کمیتهها جزییات طرح مورد بحث و بررسی کارشناسی قرار گرفت و تصویب شد. حالا باید برای تصمیم نهایی به صحن علنی بیاید.»
منبع:کارنگ