; ?>; ?> مردم سالاری آنلاين - خطر کمبود گوشت و لبنیات از چند ماه آینده - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

خطر کمبود گوشت و لبنیات از چند ماه آینده

4 تير 1401 ساعت 15:38

بازرس اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران می‌گوید: رانت و گرانی در واردات و توزیع نهاده دامی وضعیت تولید گوشت دام و طیور را بسیار بحرانی کرده تا جایی که احتمال کمبود این محصولات در آینده نزدیک بسیار زیاد است.


به گزارش مردم سالاری آنلاین به نقل از اقتصاد 24 ،در حالی که هنوز مشکل نهاده‌های مورد نیاز دامداران و مرغداران رفع نشده، واردکنندگان نهاده‌ها به ایجاد موج جدید کمبود و گرانی این محصول به واسطه پابرجا بودن قوانین و محدودیت در واردات هشدار دادند.
مشکلات تامین و توزیع نهاده‌های دامی همچنان پابرجاست و تولیدکنندگان باز هم به تازگی درباره وضعیت تولید محصولات پروتئینی در ماه‌های آینده هشدار می‌دهند و با ادامه روند فعلی تامین نهاده‌های دامی، تولید با مشکل مواجه شده است.
آنان معتقدند؛ در حال حاضر نهاده به اندازه کافی وجود ندارد ضمن اینکه قیمت نهاده‌های به بیش از شش برابر رسیده به همین دلیل تولیدکنندگان نقدینگی لازم را برای خرید این نهاده‌ها ندارند.
در همین رابطه کسری لشکری بازرس اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت:امروز پروژه مردمی سازی یارانه در خصوص نهاده‌های دامی توسط دولت کلید خورده؛ اما نابسامانی‌های بازار تأمین این محصولات بیشتر شده و در حال حاضر دامداران و خریداران برای تهیه و خرید نهاده‌ها دچار مشکل شده اند.
وی ادامه داد: پس از اینکه دولت تصمیم به تک نرخی کردن ارز گرفت، مقرر شد آزاد سازی قیمت محصولات نهاده دامی در بازار اجرا و قوانین دست و پاگیر موجود حذف شود که در نهایت وارد کننده بدون در نظر گرفتن سهمیه بندی محصولات را به راحتی در بازار به فروش برساند.
بازرس اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام وطیور ایران گفت: متاسفانه با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، نه تنها قوانین تغییر نکرد و آزاد سازی قیمت‌ها صورت نگرفت بلکه کماکان ملزومات سهمیه بندی با همان محدودیت‌های زمانی همچنان برای خریداران و دامداران باقی مانده است.
لشکری ادامه داد: نه تنها پروژه مردمی سازی یارانه موفق نشده بلکه تصمیمات فعلی دولت منجر به ایجاد بازار‌های جانبی در بازار اصلی توزیع نهاده‌های دامی شده است. بر همین اساس می‌توان اذعان داشت، تنها این بخش از اقتصاد، مردمی سازی نشده بلکه پروژه دولتی سازی اقتصاد با سرعت و شدت بیشتری در حال اجراست.
بازرس اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام وطیور ایران تأکید داشت: متاسفانه با توجه به وضعیت موجود در زمینه تأمین نهاده دامی تا کنون حمایتی از واردکننده نهاده دامی صورت نگرفته و تسهیلاتی جهت تأمین نقدینگی برای واردات محصولات مورد نیاز (نهاده و خوراک) تولید دام و طیور در اختیار وارد کنندگان و دامداران و مرغداران قرار نگرفته است.
به گفته لشکری؛ قیمت‌های کمیته ارزی جهاد کشاورزی برای ثبت سفارش نهاده‌های دامی، جو، ذرت و کنجاله سویا منطبق با واقعیت بازار‌های جهانی نیست به همین علت وارد کننده‌ای توان واردات این محصولات را با توجه به نرخ پُر نوسان و متغیر ارز را ندارد.
وی تصریح داشت: از زمانی که شرکت‌های دولتی مانند امور پشتیبانی امور دام، سازمان تعاون روستایی مسئولیت واردات نهاده دامی را بر عهده گرفته اند قیمت این محصولات در بازار داخلی بالاتر از قیمت مصوب شده که نشان دهنده پیگیری شدید پروژه دولتی سازی است و این موضوع برای بخش تولید بحران زاست.
بازرس اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام وطیور ایران با اشاره به اینکه متأسفانه در پروژه دولتی واردات نهاده دامی با ارز ۴۲۰۰ تومانی، شرکت‌های جدید و بدون سابقه معرفی شدند، گفت: پس از دو ماه از اجرای این طرح هیچ نهاده‌ای برای تولید به تولید کنندگان دام طیور تخصیص نیافته است.

لشکری ادامه داد: مقصر ایجاد شرایط فعلی در تأمین نهاده‌های دامی، دولت و وزارت جهاد کشاورزی است. زمانی که وارد کننده‌های بخش خصوص متولی واردات و تأمین این محصول بودند، پس از عرضه نهاده به بازار پول آن‌ها برگشت نخورد و منجر به ایجاد وضعیت نابسامان درفعالیت این بخش شد.
وی تصریح داشت: با تخصیص مسئولیت واردات به شرکت‌های جدیدالتاسیس و جدیدالورود دولتی رانت در سیستم توزیع نهاده دامی شکل گرفت و در نهایت قیمت این محصول در بازار بالاتر از قیمت مصوب شد.
لشکری تأکید داشت: متاسفانه این پروژه دولتی با شکست مواجه شده و ضربه‌ای محکم به بدنه صنعت دامداری وارد کرده است. حالا باتوجه به شرایط فعلی، حذف ارز۴۲۰۰ تومانی، اعمال ارز نیمایی و ادامه داشتن سهمیه بندی مشکل بزرگتری ایجاد می‌شود و افزون برآن بازار‌های جانبی با قیمت‌هایی بالاتر از بازار ایجاد می‌شود و صرفاً تولید کننده زیان می‌بیند که به معنی متضرر شدن بخش خصوص است.
به اعتقاد این مسئول؛ به نظر می‌رسد با شرایط حاضر؛ در آینده نه چندان دور دیگر دامنه فعالیت صنعت دام و طیور بسیار کوچک خواهد شد؛ صنعتی که به عنوان صنعت پیشرو در ایران و منطقه حرف‌هایی برای گفتن داشت!

وی تصریح داشت: در حال حاضر اغلب دامداران به دلیل کمبود نهاده‌های دامی و قیمت گزاف آن اقدام به کشتار دام‌های خود کرده اند تا جایی که شاید برای مدت کوتاهی قیمت گوشت در بازار کاهش یابد، اما در ادامه این وضعیت، گوشت قرمز و سفید و همچنین شیر و تخم مرغ و سایر فرآورده دامی دچار کمبود خواهد شد.

لشکری تأکید داشت: تولید در بحث نهاده‌ها دچار کمبود است و دولت نمی‌تواند نهاده‌های دامی مانند جو را وارد کند و صرفاً جو داخلی موجود که به دلیل خشکسالی از کیفیت پایینی برخوردار است تنها برای سه ماه خوراک دام کافیست. افزون بر آن با توجه به نوسانات فعلی دولت هیچ برنامه ریزی برای واردات جو ندارد.
این مسئول یادآور شد: نکته قابل تأمل، ذرت کافی وارد شده است، اما اجازه ترخیص آن داده نشده، ارز مورد نظر را تحویل نداده اند و برنامه‌ای برای توزیع این محصول بین تولید کنندگان دام و طیور ندارند.


کد مطلب: 166636

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/news/166636/خطر-کمبود-گوشت-لبنیات-چند-ماه-آینده

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir