کیفیت بالای خدمات پزشکی ایران، علل کاهش آمارهای کرونا در کشور، اهمیت برنامهریزی برای جوانی جمعیت، برقراری بیمه رایگان برای بیش از 5میلیون نفر در کشور، نهایی شدن تعرفههای پرستاری پس از 13 سال و... از جمله مباحثی بود که وزارت بهداشت در آیین رونمایی از کتاب طرح عدالت و تعالی نظام سلامت، به آن پرداخت.
کیفیت بالای خدمات پزشکی ایران، علل کاهش آمارهای کرونا در کشور، اهمیت برنامهریزی برای جوانی جمعیت، برقراری بیمه رایگان برای بیش از 5میلیون نفر در کشور، نهایی شدن تعرفههای پرستاری پس از 13 سال و... از جمله مباحثی بود که وزارت بهداشت در آیین رونمایی از کتاب طرح عدالت و تعالی نظام سلامت، به آن پرداخت.
به گزارش ایسنا، دکتر بهرام عیناللهی در مراسم گرامیداشت هفته سلامت و رونمایی از کتاب طرح عدالت و تعالی نظام سلامت، گفت: ما در تاریخ کشورمان فراز و نشیبهای متعددی داشتیم و حوزه سلامت ما در تاریخ بویژه پس از انقلاب اسلامی شکوفایی زیادی داشته است و امروزه توانستیم از نظر دانش حوزه سلامت در قله قرار گیریم. علیرغم اینکه اوایل انقلاب و زمان شاه وابستگی زیادی به سایر کشورها داشتیم و با وجود اینکه جمعیت کمتری نسبت به امروز داشتیم، اما وابستگی شدید داشتیم و کوچکترین خدمات را میبایست خارج از کشور انجام میدادیم و در مناطق مختلف کشور پزشکان بیکیفیت از کشورهای مجاور خدمت میکردند و این نشان میداد وابستگی نمیتواند سبب رشد شود.
وی افزود: رشد علمی ما پس از انقلاب با فرمایشات امام راحل (ره)، استقلال و خودباوری و بازگشت به هویت انجام شد و امروزه در علوم پزشکی رشد عظیمی داشتیم و با اینکه جمعیت چند برابر شده است، اما خدمات به همه ارائه میشود و کمتر کسی برای دریافت درمان امروز از کشور خارج میشود و حتی کشورهای مجاور هم برای درمان به ایران میآیند که کیفیت بالای دانش پزشکی کشور را نشان میدهد.
او تاکید کرد: تاریخ پر افتخار خدمات پزشکی بعد از انقلاب نشانگر ایثارگری این گروه است که در دفاع مقدس در کمترین فاصله با دشمن در خطوط مقدم و اورژانس صحرایی بهترین خدمات را پزشکان ارائه میدادند. در بحث جانبازان شیمیایی با اینکه هیچ آمادگی و سابقهای در کشور وجود نداشت اما دانشمندان کشور، درمانها را به دست آوردند. بعد از دفاع مقدس نیز در بحث سلولهای بنیادی جزو پنج کشور اول دنیا بودیم و پیشرفت عظیم داشتیم.
او به بحران کرونا اشاره کرد و افزود: کرونا یک تهاجم ویروس در کل جهان بود. پس چون شرایط برای همه یکسان بود یک سنجشی از قدرت کشورها را تشکیل داد. قدرت کشورها فقط به تسلیحات و منابع مالی نیست؛ چون بزرگترین قدرت کشورها، سرمایه انسانی و مردم هستند. در کرونا علیرغم اینکه از نظر اقتصادی تحت تحریم و فشار بودیم اما کادر سلامت با قدرت و ایثار عمل کرد و تا امروز نزدیک۳۰۰ شهید مدافع سلامت داشتیم. نیروی سلامت ما لحطهای قدم عقب نگذاشت و هیچ بیماری پشت درب بیمارستان نماند و این در شرلیطی بود که در برخی کشورها کادر درمانشان از بیمار فرار میکرد. کادر درمان ما در طول دو سال گذسته درخشیدند و نشان دادند ایرانی قدرت و استقلال دارد که افتخاری تاریخی است.
وزیر بهداشت ادامه داد: پس از روی کار آمدن دولت مردمی آقای رئیسی و با تاکید ایشان مبارزه با کرونا اولین اولویت بود و واکسیناسیون شتاب گرفت؛ درحالی که فکر میکردیم باران واکسن بیاید اما سیل واکسن آمد. در این رابطه و از حضور مردم، ارگانهای نظامی، نیروهای جهادی و.... در زمینه واکسیناسیون استفاده کردیم و تقریبا همه جا محل تزریق واکسن شد. ما روزی حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تزریق و در هفته ۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تزریق انجام میدادیم که رکوردی جهانی نسبت به جمعیت کشورمان بود که نشان قدرت بود و مردم توانستند در نوروز و ماه رمضان شاد باشند و سفر روند که این موضوع سه عامل داشت؛ عامل اول واکسیناسیون گسترده بود که تا امروز حدود ۱۴۹ میلیون دز واکسن تزریق کردیم. عامل دوم مدت کوتاه واکسیناسیون بود که در یک مدت کوتاه حجم بالای واکسن تزریق شد تا ایمنی ایجاد شود و عامل سوم نوع واکسن بود که از واکسن ویروس کشته شده و پروتئین نوترکیب استفاده کردیم و امروزه ثابت شده واکسنهایی که در کشور ما استفاده شده موفقتر بوده است. نتیجه این اقدامات هم کاهش آمار کرونا در شرایط فعلی است که موفقیت بزرگی است.
او تاکید کرد: کرونا نشان داد سلامت کار پایهای در تمام فعالیتها است. شاید قبلا به این اندازه اهمیت سلامت را نمیدانستیم و در کرونا دیدیم چگونه سایر فعالیتها تحتالشعاع قرار گرفتند و فعالیت اقتصادی و اجتماعی و... تعطیل شدند. در سلامت مهمترین عامل خود فرد است؛ یعنی باید فرد را آموزش دهیم که چگونه سلامت خود را ایجاد و حفظ کند و بداند سبک زندگی، ورزش، سلامت روان و... او چگونه است. از طرفی سبک زندگی که مقام معظم رهبری بر آن تاکید دارند باید اصلاح شود و عادات درست تقویت شود. مثلا در بحث آثار روانی، ازدواج موفق و فرزندآوری در سلامت افراد موثر است. وزارت بهداشت را فقط در بُعد درمان نگاه نکنیم زیرا مهمترین وظیفه ما پیشگیری نسبت به درمان است.
وی با اشاره به اینکه سلامت موضوعی بین رشتهای است، بیان کرد: آلودگی هوا سبب اختلال سلامت میشود ولی در این امر خیلی در وزارت بهداشت نقش ندارد. این موضوع کیفیت راهها و خودروها و... هم صادق است و هماهنگی بین سازمانها اهمیت دارد تا با تشکیل شورای سلامت که از تاکیدات ریاست جمهوری است به این مهم بپردازیم.
وی با تشکر از مجلس شورای اسلامی، گفت: در بودجه امسال به سلامت توجه خوبی داشتند و این امر مهم است.
عیناللهی با اشاره به اهمیت سلامت معنوی نیز تصریح کرد: امروزه اعتقاد است که در پیشگیری و درمان این امر موثر است و اگر در این قسمت هم فعال باشیم سلامت روحی و روانی ایجاد خواهیم کرد؛ بخصوص آنکه در دین خود مراسمات مهمی برای ایجاد سلامت معنوی داریم. مهمترین فعالیت ما در پیشگیریها است. زمانی که به درمان برسیم هم باید بهترین کار را انتخاب کنیم. ضعفهایی در زمینه توانبخشی داریم که دانشمندان باید بر این امر کار کنند.
عیناللهی یکی از مشکلات زیربنایی را بحث جمعیت دانست و اظهار کرد: جمعیت ما که رشد خوبی در اوایل انقلاب داشت، امروزه رشد کمی دارد و جوانی جمعیت ما دچار مخاطره است که باید برای آن برنامهریزی کرد. ما قرارگاه جوانی جمعیت و فرزندآوری را در وزارت بهداست تشکیل دادیم. متاسفانه همانطور که خود ما در وزارت بهداشت از عوامل کاهش جمعیت بودیم اکنون باید عاملی برای افزایش جمعیت باشیم.
او در ادامه صحبتهایش با اشاره به بیماریهای شغلی نیز تصریح کرد: در کارخانهها و سازمانها سلامت کارگران برای کارفرما باید مهم باشد. در پیشگیری و بهداشت شغلی با هزینه کم میشود مانع از مخاطره بزرگ شد که یک مثال آن تامین عینک محافظ است تا از آسیب چشمی جلوگیری شود. در بیماریهای شغلی مجلس باید به ما کمک کند تا با قوانین سخت حامی سلامت کارگر و پیگیر عدم وقوع بیماریهای شغلی باشیم که هزینه کمتر و تاثیر بهتری از درمان دارد.
وی افزود: موفقیتها و برنامههای اصلی ما در بیمه است. وقتی کسی بیمار میشود باید فقط درد بیماری داشته باشد و درد دیگری نداشته باشد که این را بیمهها میتوانند اجرایی کنند. امسال بیمه همگانی با تصویب مجلس بعد از ۴۳ سال از انقلاب تحقق یافت و از روز شنبه با اطلاعاتی که از وزارت رفاه گرفتیم، بیمه همگانی آغاز شده است و سه دهک پایین درآمدی شامل ۵ میلیون و ۴۰۰ هزارنفر بیمه شدند و سال قبل هم ۴۰۰ هزارنفر از حاشیه نشینان را بیمه کردیم که طرح موفقی بود.
عیناللهی در این باره ادامه داد: مددجویان کمیته امداد و بهزیستی که با نظام ارجاع به ما معرفی شدند خدمات بستری رایگان دارند و در خدمات سرپایی ۱۵ درصد فرانشیز گرفته میشود. تعداد اندکی فاقد بیمه میمانند که در سه دهک پایین نیستند و فراخوان شدند که با خود اظهاری آزمون ارزیابی وسع شوند که این جمعیت را هم حدود ۵۰۰ هزا نفر تا یک میلیون نفر برآورد میکنیم. این که کسی به دلیل مسائل مالی درمان نشود، قابل قبول نیست. امیدواریم مراکز دولتی و دانشگاهها با آغوش باز به سمت محرومان بروند. سال گذشته خوشبختانه خیرین هم کمکهای زیادی داشتند و نزدیک ۱۰۰۰ میلیارد تومان کمک کردند.
وی توزیع نیرو به مناطق محروم را اولویت مهم وزارت بهداشت دانست، بیان کرد: ۶۰ درصد نیروهای توزیع شده برای مناطق محروم است. از امسال سهمیه خاصی برای بومیهای مناطق محروم قرار دادیم و بعد از آزمون دستیاری به دانشگاههای مناطق محروم اختیار دادیم تا از بومیهای خود دستیار بگیرند. در سالهای گذشته یک چهارم ظرفیتهایمان خالی بود که امسال بنا داریم کل ظرفیت را پر کنیم برای اینکه بهترین چیزی که به مردم خدمت دهد بومی گزینی است.
وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با تاکید مقام معظم رهبری بر مسائل دانش بنیان ۵ شهرک علمی فناوری را بنیان گذاری کردیم.
او نهایی شدن تعرفه پرستاری را جزو افتخارات خواند و ادامه داد: بعد از حدود ۱۳ سال این موضوع با تاکید رئیس جمهور اجرایی شد. بحث پرستاری در منزل را به صورت آزمایشی در برخی استانها انجام میدهیم و انشاءالله این موضوع را علمی کنیم. ارائه خدمات به کسانی که در منزل هستند باید علمی شود.
وی افزود: حدود ۳۴۰ مرکز بهداشتی در این ایام کوتاه ایجاد کردیم و بنا داریم ۳۰۰۰ پروژه بهداشتی را داشته باشیم. متاسفانه سال گذشته از محل اعتبارات یک درصد ارزش افزوده، منابع خوبی به ما داده نشد. بخش بهداست عمدتا وابسته به منابع مالی پایدار است اما امسال با تصویب مجلس قرار شد یک درصد ارزش افزوده ما ماهانه پرداخت شود که اگر محقق شود مراکز روستایی را تقویت میکنیم. همچنین هفت پروژه بیمارستانی که بیش از ۱۰ سال نیمه تمام مانده بود را تکمیل کردیم و ۴۵ پروژه بازسازی و ۲۲۰ پروژه نیمه تمام داریم که اولویت ما اتمام پروژههای نیمه تمام است. از طرفی وام ۹۰ میلیون دلاری هم از بانک جهانی گرفتهایم که برای تجهیزات خود استفاده کنیم.