معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سرانه مصرف شکر در ایران ۲۹ کیلوگرم است ، اعلام کرد که ایران سرانه ۹.۵ کیلوگرم بیشتر از میانگین جهانی است.
معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی:
مصرف شکر در ایران بیشتر از میانگین جهانی است
15 آذر 1400 ساعت 8:47
معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سرانه مصرف شکر در ایران ۲۹ کیلوگرم است ، اعلام کرد که ایران سرانه ۹.۵ کیلوگرم بیشتر از میانگین جهانی است.
معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سرانه مصرف شکر در ایران ۲۹ کیلوگرم است ، اعلام کرد که ایران سرانه ۹.۵ کیلوگرم بیشتر از میانگین جهانی است.
اباذر رجبی روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: سرانه مصرف شکر در دنیا ۱۹.۵ کیلوگرم است در حالی که بر اساس برآوردهای وزارت جهاد کشاورزی، سرانه مصرف شکر در ایران ۲۹ کیلوگرم می باشد.
وی اظهار داشت: طبق توصیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید سرانه مصرف شکر در کشور به ۲۳ کیلوگرم کاهش یابد.
معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند ادامه داد: نیاز سالانه شکر در کشور نسبت به جمعیت موجود حدود ۲.۴ میلیون تن است که با رسیدن سرانه مصرف کشور به عدد مورد نظر وزارت بهداشت و درمان، نیاز سالانه به حدود ۲ میلیون تن کاهش می یابد.
وی با بیان اینکه کاهش سرانه مصرف شکر در ایران نیاز به فرهنگ سازی دارد، گفت: در ایران شکر مورد نیاز از سه منبع تامین می شود که یکی از طریق کشت چغندرقند، دیگری از طریق کشت نیشکر و سومی از طریق واردات است.
رجبی، ایران را جزو هفت کشور دنیا عنوان کرد که به لحاظ تنوع اقلیمی و عرض جغرافیایی، شرایط تولید شکر از هر ۲ نوع محصول چغندرقند و نیشکر به صورت همزمان را دارا است.
وی ادامه داد: در کشور ما کشت چغندرقند بهاره در بیشتر مناطق معتدل انجام می شود ولی کشت پاییزه این محصول بیشتر در استان خوزستان صورت می گیرد که یکی از برنامه های وزارت جهاد کشاورزی این است که به دلیل کم آبی، کشت پاییزه به تدریج در دیگر مناطق کشور هم گسترش یابد.
برداشت یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن چغندرقند پاییزه
محقق موسسه تحقیقات چغندرقند کشور با بیان اینکه کشت نیشکر فقط در استان خوزستان انجام می شود، اضافه کرد: در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ سطح زیر کشت چغندرقند پاییزه حدود ۲۷ هزار هکتار بوده که برای نخستین بار به تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن ریشه چغندرقند رسیدیم که یک رکورد به شمار می رود.
معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند با بیان اینکه از این میزان ریشه چغندرقند پاییزه حدود ۱۷۰ هزار تن شکر تولید شد، تصریح کرد: چغندرقند بهاره در سال جاری نیز در سطح ۱۰۰ هزار هکتار کشت شد که پیش بینی می شود حدود ۵.۵ میلیون تن ریشه چغندرقند از این اراضی برداشت شود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس برآوردهای انجام شده پیش بینی می شود از این میزان ریشه حدود ۷۵۰ هزار تن شکر استحصال شود.
رجبی گفت: در کشت بهاره چغندرقند عیار و کیفیت محصول بالاتر از کشت پاییزه آن است ولی از لحاظ کمیت برعکس است.
وی یادآور شد که سطح زیر کشت نیشکر نیز در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ حدود ۶۶ هزار هکتار بوده که پیش بینی می شود حدود ۵.۵ میلیون تن نیشکر از این اراضی برداشت شود و از این میزان نیشکر نیز حدود ۶۵۰ هزار تن شکر استحصال گردد.
وی با بیان اینکه مابقی نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود، افزود: حدود ۵۰۰ هزار تن نیاز کشور به واردات است در حالیکه بیش از این وارد می شود.
خودکفایی در تولید شکر، سیاست وزارت جهاد کشاورزی
معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند یکی از سیاست های اصلی وزارت جهاد کشاورزی را رسیدن به خودکفایی در تولید محصول شکر عنوان کرد و گفت : نخستین بار در سال ۱۳۹۶ با تولید ۲ میلیون و ۵۰ هزار تن شکر به خودکفایی رسیدیم که امیدوار بودیم این روند ادامه یابد ولی با وقوع سیل در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در خوزستان، بسیاری از مزارع نیشکر از بین رفت.
وی افزود : در سال زراعی پس از آن نیز با خشکسالی مواجه شدیم که این ۲ عامل اصلی کاهش تولید نیشکر در ۲ سال اخیر است.
وی خاطرنشان کرد که سعی بر این است با توسعه کشت پاییزه چغندرقند در مناطقی همچون استان های کرمانشاه، گلستان، فارس، خراسان و اردبیل ، تولید این محصول افزایش یابد، ضمن اینکه با انجام فعالیت های آموزشی و ترویجی در تلاش برای خودکفایی در تولید شکر هستیم.
رجبی بیان داشت: بر اساس پیش بینی های انجام شده ، سطح زیر کشت چغندرقند پاییزه در سال زراعی جاری (۱۴۰۱-۱۴۰۰) بایستی به عدد ۳۶ هزار هکتار می رسید ولی به دلیل خشکسالی و عدم اعلام سهمیه آب برای کشت پاییزه به ویژه در استان خوزستان، این هدف محقق نشد. وی پیش بینی کرد که به احتمال زیاد سطح زیر کشت پاییزه این محصول کاهش زیادی خواهد داشت.
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند از ۸۰ سال پیش فعالیت خود را در کرج با عنوان «بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندرقند» شروع کرده است.
وظیفه این موسسه اصلاح و معرفی ارقام مناسب با عملکرد بالا و سازگار با اقلیم کشور است.
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند ۶ بخش تحقیقاتی و شش آزمایشگاه دارد ضمن اینکه در مراکز استان های خراسان رضوی، فارس، آذربایجان غربی، کرمانشاه، همدان و خوزستان نیز بخش تحقیقاتی فعال دارد.
همچنین، مؤسسه دارای سه ایستگاه تولید بذر می باشد که تولید بذر الیت در ایستگاه فیروزکوه، تولید بذر تجارتی در ایستگاه اردبیل و تولید هسته های اولیه بذر در ایستگاه مهندس مطهری واقع در کمالشهرکرج انجام می شود.
کد مطلب: 158430