اژدهای زرد کابوس شبهای واشنگتن شده است. دردسر چین آنچنان بزرگ شده که معادلات کلوپ قدرتمندان را تحت تاثیر قرار داده است. خاورمیانه برای کلوپ قدرتمندان به ویژه آمریکا دیگر اهمیتی ندارد. پنتاگون نیروهایش را از عراق و افغانستان خارج کرده تا تمرکز خود را روی چین بگذارد. واشنگتن با پیمان امنیتی آکوس مشغول تجهیز متحدین آمریکا برای هرنوع برخورد احتمالی است.
اژدهای زرد کابوس شبهای واشنگتن شده است. دردسر چین آنچنان بزرگ شده که معادلات کلوپ قدرتمندان را تحت تاثیر قرار داده است. خاورمیانه برای کلوپ قدرتمندان به ویژه آمریکا دیگر اهمیتی ندارد. پنتاگون نیروهایش را از عراق و افغانستان خارج کرده تا تمرکز خود را روی چین بگذارد. واشنگتن با پیمان امنیتی آکوس مشغول تجهیز متحدین آمریکا برای هرنوع برخورد احتمالی است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، هفته گذشته، «ویلیام جی برنز» رییس سازمان سیا رسما تاکید کرد که تمرکز این نهاد اطلاعاتی آمریکا روی چین خواهد بود. گفته شده که سیا با کاهش نیرو در میز ایران، به دنبال جذب نیرو در میز چین است. رفتارهای ایالات متحده نشان میدهد که تمرکز آمریکا به شکل فوری روی چین متمرکز شده است و روسیه در میان مدت هدف قرار خواهد گرفت.
چین در مقابل حضور آمریکا در پشت دروازههایش بیتفاوت نبودهاست. حضور جنگندههای چینی در آسمان تایوان و حرکت ناوگان جنگی چین، نشان دهنده ناخرسندی پکن است. پس از اینکه روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا در خبری اختصاصی از استقرار مخفیانه 12 تفنگدار دریایی آمریکا در تایوان خبر داد، «هو شی جین» سردبیر روزنامه گلوبال تایمز، در پیامی توییتری نوشت که ارتش چین باید نسبت به حضور«مهاجمان» آمریکایی در تایوان حساس بوده و آنها را باید نابود کند.
او نوشت:«چرا فقط 12 نفر؟ و چرا مخفیانه؟ ایالات متحده باید 240 سرباز خود را به طور آشکار با لباس نظامی آمریکا بفرستد و محل استقرار آنها را به اطلاع عموم برساند. آن وقت ببینیم آیا نیروهای مسلح چین برای از بین بردن مهاجمان آمریکایی حمله هوایی هدفمند انجام میدهد یا نه!»
در میان پالسهایی که شباهت زیادی به دوران جنگ سرد دارد ؛ دیروز در خبری مبهم اعلام شد که یک زیر دریایی اتمی ایالات متحده در دریای چین جنوبی با یک شی ناشناس برخورد کرده است.
خبر مبهم از برخورد زیردریایی کانتیکت
بر اساس گزارشها، مقامهای نیروی دریایی آمریکا اعلام کردند که تهدید جانی در پی اصابت این شی ناشناس خدمه این زیردریایی را تهدید نمیکند و این زیردریایی همچنان به صورت کامل عملیاتی است. جزئیاتی از اصابت این شی ناشناس منتشر نشده است.
گفته میشود که این زیردریایی اتمی آمریکایی در کلاس "Seawolf" با نام «کانتیکت» پنج روز پیش مورد اصابت این شی قرار گرفت اما این رویداد تا پیش از پنجشنبه و به دلایل امنیتی اعلام نشد.
این رویداد توسط یگان پاسیفیک آمریکا به صورت خلاصه منتشر شد و اشارهای هم به اینکه این شی چه بوده، نشده است. در همین حال، یک منبع آگاه به روزنامه میلیتاری تایمز گفت که توپوگرافی منطقه در آن زمان نشان نمیداد که جلوی زیردریایی تودهای زمینی وجود نداشتهاست.
نیروی دریایی آمریکا بدون اشاره به این مساله که میزان خسارت چقدر است، اعلام کرد: میزان خسارت به زیردریایی در حال ارزیابی و همچنین این رویداد در حال بررسی است. گفته شده که 2 ملوان آمریکایی به شدت و 9 تن دیگر هم به شکل سطحی زخمی شده اند.
برخی منابع گفته اند که در پی این رویداد، زیردریایی مذکور به سمت گوآم رهسپار شده است.
پیگیری پکن
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز (جمعه) گفت، دولت آمریکا باید جزئیات مربوط به حادثه پیش آمده برای زیردریایی اتمی خود را که در دریای چین جنوبی اتفاق افتاد، منتشر کند.
این دیپلمات چینی اعلام کرد: دولت پکن به شدت نگران مسائل پیش آمده بابت این رویداد است. آمریکا و دیگر کشورهای دخیل باید اطلاعات مربوط به این مساله را برای جامعه بینالمللی منتشر کنند که شامل محل دقیق رویداد، هدف از این ماموریت، جزئیات پیرامون شی اصابتی و این مساله است که آیا مواد رادیواکتیو از زیردریایی اتمی نشت کرده یا خیر و اینکه آیا خسارتی بر محیط زیست وارد شده است یا نه.
وی افزود: آمریکا در انتشار جزئیات و اطلاعات درباره این رویداد تاخیر میکند و میکوشد تا آن را لاپوشانی کند. آنها غیرمسئولانه و بدون شفافیت رفتار میکنند.
کابوس شبهای واشنگتن
اگرچه پنتاگون تلاش میکند مساله برخورد زیردریایی «کانتیکت» با جسم ناشناخته را بیاهمیت جلوه دهد اما این اتفاق با توجه به موقعیت این واقعه تا حد زیادی مشکوک است. واقعیت اساسی این است که چینیها از توسعه حضور ناوگان متحدین آمریکا در خاوردور به شدت احساس خطر میکنند ؛ در این میان، مساله زیردریاییهای اتمی برای پکن یک تهدید غیرقابل تحمل محسوب میشود.
شراکت امنیتی آکوس بین بریتانیا، آمریکا و استرالیا برای تامین فناوری ساخت زیردریایی اتمی از واشنگتن به کانبرا مساله ای بود که باعث دلخوری شدید فرانسویها شد اما واشنگتن نیازمند توسعه سریع حضور زیردریاییهای اتمی متحدین در خاوردور به ویژه دریای چین جنوبی است.
روزنامه نشنال اینترست با انجام یک نظرسنجی از تعدادی از کارشناسان به این نتیجه رسید که جنگ سرد در راه است و این بار بین ایالات متحده و چین خواهد بود. کارشناسانی که در این نظر سنجی شرکت کردهاند، هیچ یک از دو طرف به دنبال جنگ نیستند، بنابراین نزاعها در سطح جنگ سرد باقی میماند و عمدتا شامل زمینههای اقتصادی، تکنولوژیکی و سیاسی میشود.
«مایکل مکفول»، سفیر سابق آمریکا در مسکو گفت که مقایسه جنگ سرد بین ایالات متحده و شوروی سابق با وضعیت ژئوپلیتیک کنونی اشتباه است.
کارشناسان تبیین کردند که چین به دنبال سلطه بر جهان یا نابودی سرمایه داری و تضعیف شیوه زندگی آمریکایی نیست. به گفته کارشناسان، چین هدف متفاوتی دارد که در جمعآوری ثروت، تقویت قدرت و نفوذ خود به ویژه در مقایسه با ایالات متحده نهفته است.
فارغ از همه نشانهها و پالسهای جنگ سرد، برخورد زیردریایی آمریکا با یک شی ناشناخته قطعا روی رفتار پنتاگون تاثیر خواهد گذاشت. پالس هشدار پکن به آمریکا مسالهای نیست که بتوان از کنار آن بی تفاوت عبور کرد.
گزارش: علی ودایع