اسکیزوفرنی یک اختلال روانی مزمن و شدید است که ۲۰ میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند. انگ اجتماعی، تبعیض و نقض حقوق بشر در بسیاری از نقاط دنیا باعث میشود این افراد به جای درمان، هر روز منزویتر شوند. روز جهانی اسکیزوفرنی بهانهای برای توجه به این افراد است.
اسکیزوفرنی یک اختلال روانی مزمن است که معمولا از دوران نوجوانی آغاز میشود و فرد مبتلا مدام دچار توهم، هذیان، افکار غیرطبیعی و حرکات نامتعارف است.
تحقیقات نشان میدهد احتمال بروز این اختلال در افرادی که در بستگان درجه یک خود بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی دارند، ۱۰ درصد بیشتر است.
آمار سازمان جهانی بهداشت در مورد اسکیزوفرنی
- در حال حاضر حدود ۲۰ میلیون نفر در سراسر جهان به این اختلال مبتلا هستند.
- اسکیزوفرنی معمولا به صورت تحریف در تفکر، درک، احساسات و رفتار مشخص میشود. این افراد معمولا صداهایی میشوند و تصاویری میبینند که در واقعیت وجود ندارد و معمولا توهمات ثابت و غلطی دارند که روی آن پافشاری میکنند.
- اسکیزوفرنی بر عملکرد شغلی و آموزشی و به طور کلی تمام جنبههای زندگی فرد تاثیرگذار است و یکی از مهمترین دلایل ناتوانی اجتماعی و اقتصادی محسوب میشود.
- احتمال مرگ زودرس در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی دو تا سه برابر بیشتر از عموم است و دلیل آن نیز بیماریهای قابل پیشگیری مانند بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای متابولیکی مانند دیابت و انواع عفونت برآورد شده است.
- انگ، تبعیض اجتماعی و نقض حقوق بشر در این افراد در بسیاری نقاط دنیا دیده میشود.
- اسکیزوفرنی قابل درمان است. درمانهای دارویی و روان درمانی در این افراد بسیار موثر گزارش شده است.
شایع ترین علائم بیماری
- توهم شامل شنیدن، دیدن یا احساس اشیا یا رویدادهایی که در واقعیت وجود ندارند.
- هذیان شامل عقاید اشتباه تثبیتشده و بدبینی که فقط در بیمار وجود دارد؛ به طوری که حتی در صورت مشاهده علائم خلاف نیز از آنها دست نمیکشد.
- رفتارهای غیرطبیعی مانند سرگردانی و بی هدفی، غر زدن یا خندیدن بی دلیل، رفتارهای عجیب بیدلیل
- گفتار و کلام نامربوط و غیرقابل درک
- ناهنجاریهای اجتماعی و عدم ارتباط با دیگران
دلیل ابتلا به اسکیزوفرنی چیست؟
تحقیقات نشان میدهد اسکیزوفرنی دلیل مشخص و واحدی ندارد و میتوان آن را برآیندی از عوامل ژنتیکی و محیطی دانست. عوامل روانی و اجتماعی نیز بر بروز این عارضه موثر هستند. تحقیقات نشان میدهد احتمال بروز این اختلال در افرادی که در بستگان درجه یک خود بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی دارند، ۱۰ درصد بیشتر است.
وظیفه ما به عنوان فردی از جامعه در صورت مواجهه با این افراد چیست؟
دسترسی به تسهیلاتی از قبیل مسکن و شغل، این افراد را در امنیت قرار میدهد و میتواند به ایجاد انگیزه برای درمان کمک کند. هریک از ما به عنوان بخشی از اجتماع باید درک و رفتار درست در مواجهه با این افراد را بیاموزیم؛ چراکه محیط اجتماعی میتواند این افراد را به سمت درمان و آرامش هدایت کند و امکان زندگی عادی را در اختیارشان قرار دهد.
اسکیزوفرنی و کووید ۱۹
هنوز اطلاعات تایید شدهای در این زمینه وجود ندارد که اسکیزوفرنی احتمال بروز کووید ۱۹ را افزایش میدهد؛ ولی مطالعات قبلی نشان میدهد این افراد بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به انواع عفونت هستند.
محققان احتمال میدهند بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی از طریق بیتوجهی و بیعلاقگی به خود ممکن است پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند و در معرض عفونت قرار گیرند. از طرفی تبعات روانی پاندمی بر جامعه و افراد، بر این بیماران نیز بیتاثیر نبوده و میتواند باعث عدم اطمینان و آرامش آنان شود.
بیست و چهارم ماه می روز جهانی اسکیزوفرنی نامگذاری شده است. هدف از این رویداد افزایش آگاهی عمومی در زمینه این اختلال و آموزش تمام افراد جامعه برای کمک و افزایش امنیت بیماران است. شعار امسال سلامت روان را بهتر درک کنید درنظر گرفته شده است.
از: سپیده کاشانی