مسئول امور توزیع داروهای کرونا در سازمان غذا و دارو، از کاهش ریت مرگ و میر بیماران کرونا با تغییر پروتکل درمانی خبر داد و جزییات تولید داروی ایرانی ضدکرونا را تشریح کرد.
دکتر علی رزازان در گفتوگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت تامین و توزیع داروهای ضد کرونا، گفت: باید توجه کرد که هر چقدر دارو وارد کشور یا در کشور تولید شود، ما بلافاصله آنها را توزیع میکنیم. زیرا همه کشور به این داروها نیاز دارد و ما میخواهیم که این داروها در دسترس همه پزشکان و بیمارستانها قرار گیرند.
هیچ کشوری داروی قطعی ضدکرونا ندارد
وی افزود: برخی پزشکانی که بر روی بیماری کووید-۱۹ کار کردهاند، متوجه شدند که برخی از داروهای ضدویروسی بر روی این بیماری جواب نمیدهند. بر همین اساس نه تنها ما بلکه همه دنیا و حتی خود چین هنوز داروی قطعی برای درمان کووید-۱۹ ندارند. بر اساس ژنتیک متفاوت افراد برخی از داروهای ضدویروسی در مبتلایان به کرونا خوب جواب میدهد و در برخی افراد هم پاسخ نمیدهد.
خروج اسلتامیویر از خط اول درمان کرونا
کمبود کاذب در ۲ دارویی که برای مقابله با کرونا استفاده میشود
رزازان با بیان اینکه طبق پروتکل درمانیمان اسلتامیویر از خط اول درمانی کرونا حذف شده است، گفت: زیرا شواهد بالینی نشان داد که مصرف این دارو تاثیری در بهبودی کووید-۱۹ ندارد. با حذف اسلتامیویر از پروتکل درمانی کووید-۱۹ پزشکان داروهای خط بعدی درمان را تجویز کردند و همین موضوع باعث شد که مقداری مصرف آنها بیشتر شود؛ مانند داروهای کَلِترا. حال پیش از این تمرکز ما بر واردات اسلتامیویر بود و پیشبینی نمیشد که این دارو کنار گذاشته شود. البته هنوز هم سازمان بهداشت جهانی به کل این دارو را کنار نگذاشته و ما در ایران آن را از پروتکل حذف کردهایم. بنابراین تمرکز بر روی دو داروی دیگر یعنی کَلِترا و ریباورین بیشتر شد و باعث شد که اکنون یک کمبود کاذبی در این داروها ایجاد شود.
مسئول امور توزیع داروهای کرونا در سازمان غذا و دارو تاکید کرد: ما تمام تلاشمان را میکنیم تا هر چه زودتر این داروها را به اندازهای تامین کنیم که در تمام مراکز درمانی و بیمارستانهایمان دپوی مختصری از این داروها داشته باشیم، اما به جرات میگویم که با تمام تلاشی که همکارانم در سازمان غذا و دارو انجام دادهاند، تاکنون هیچکس از بیدارویی به مشکل برنخورده است. دارو رسیده، هر چند که کم کم میرسد، اما با وجود تمام تحریمها و خصومتهایی که با کشورمان وجود دارد، دارو را رساندهایم. البته باید توجه کرد که در حال حاضر این داروها در بازار جهانی هم پیدا نمیشود؛ چراکه اروپا و آمریکا و... خودشان هم درگیر شدهاند. با این حال توانستهایم تاکنون داروها را تامین کنیم.
جزییات توزیع داروهای ضدکرونایی
رزازان درباره نحوه توزیع داروهای ضدکرونایی در کشور نیز گفت: داروها را در سه بخش توزیع میکنیم؛ بخش اول در مراکز جامع خدمات سلامت توزیع میشوند که این مراکز به صورت ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته فعال هستند. این مراکز خط اول مقابله با بیماریهای واگیر هستند که دارو را از قبل برایشان تامین کرده بودیم و هنوز هم تامین میکنیم. حال زمانی که بیمار به مراکز جامع خدمات سلامت مراجعه میکند، تشکیل پرونده داده و اطلاعاتش در سامانه سیب وزارت بهداشت ثبت میشود. باید توجه کرد که بیمارانی که اطلاعاتشان در این مراکز ثبت میشود، توسط کارشناسان بهداشت به طور مدام ردیابی و پیگیری میشوند. حتی اگر در قرنطینه خانگی باشند.
۱۰ داروخانه منتخب برای عرضه داروهای کرونا در تهران
وی افزود: سطح دیگر در حوزه بیمارستانها و بخشهای بستری است برای بیمارانی که به بستری نیاز دارند و حالشان به گونهای است که ممکن است به اکسیژن و تجهیزات خاص نیاز داشته باشند. این بیماران در بیمارستان بستری میشوند و داروهایشان هم در بیمارستان وجود دارد. سطح سوم، سطح دیگری در حوزه سرپایی است که بیماران به مطبها یا بیمارستانها مراجعه میکنند، اما نیاز به بستری ندارند و نسخه داروییشان را از داروخانههای منتخبی که داروهای ضدکرونا را عرضه میکنند، تهیه میکنند. در تهران ۱۰ داروخانه منتخب و در هر کلانشهر حداقل سه داروخانه منتخب تعیین کردهایم.
آخرین وضعیت توزیع ماسک و دستکش در داروخانهها
رزازان ادامه داد: در زمینه ماسک و دستکش به آن وضعیت کمبودی که مردم تصور میکنند، نرسیدیم، بلکه اولویت اول را برای توزیع ماسک و دستکش مراکز درمانی و بیمارستانها قرار دادیم؛ چراکه این مراکز مستقیما با بیماران سروکار دارند. مشخص است که آنها برای تامین ماسک و دستکش باید در اولویت قرار گیرند. بر همین اساس اگر مردم دیدند که کمبودی از ماسک و دستکش در داروخانهها ایجاد شد، به دلیل اولویتبندی هایمان بود.
ژل و محلول ضدعفونی کننده در داروخانههای سراسر کشور موجود شد
وی تاکید کرد: در زمینه الکل هم باید توجه کرد که به طور کلی خرید الکل طبی از سوی داروخانهها، در حد ساخت داروهای ترکیبی و جالینوسی است. داروخانه محل خرید و فروش الکل طبی در حجم بالا نیست. حال سیاستی که ما به خرج دادیم، این بود که بجای اینکه الکلها را به صورت باکس در داروخانهها توزیع کنیم تا به فروش برسد، این الکلها در داروخانهها را به محلولهای ضدعفونی که اثربخشی و کارایی بهتری در برابر ویروس کرونا دارند، تبدیل کردیم. بنابراین بحث بر سر این بود که مردم به جای الکل، محلول ضدعفونی دریافت کنند که خیالمان راحت باشد که این محلولها نسبت به طیف وسیعی از میکرواُرگانیسمها اثربخشی و کارایی دارند. در حال حاضر انواع ژل و انواع محلولهای ضدعفونی در تمام داروخانههای سراسر کشور موجود است و فراوان است و محدودیتی در این زمینه نداریم.
وی گفت: در حوزه ماسک و دستکش هم داریم از طریق شرکتهای پخش سراسری مجاز، آنها را در داروخانهها توزیع و کمبودش را برطرف میکنیم، اما اولویتمان همچنان در بیمارستانها است. زیرا آنها در تماس مستقیم با بیماران هستند.
جزییات ساخت داروی ایرانی برای درمان کرونا
رزازان درباره جزییات تولید داروی ضد کرونا در کشور، با بیان اینکه این دارو، دارویی است که در دنیا وجود دارد، گفت: ماده اولیه آن در حال ورود به کشور بوده و قرار است از سوی یکی از شرکتهای داروسازی ما که به صورت تخصصی داروهای ضدویروسی میسازد، تولید شود. حال ممکن است این دارو هم به صورت ترکیبی تولید شود یا به صورت جداگانه تولید شود. از زمانیکه ماده اولیه وارد کشور شود تا زمانیکه دارو وارد بازار شود، معمولا بین سه تا ۱۰ روز زمان میبرد. در حال حاضر در مرحله واردات مواد اولیه آن قرار داریم.
داروی ضدالتهابی در مرحله تست
وی همچنین اظهار کرد: در عین حال یک داروی دیگر هم که ضدالتهابی است و حدود دو سال پیش از سوی یک شرکت دانشبنیان مطرح و تولید شد، در حال تست است. در حال حاضر پزشکان ما متوجه شدند که یکی از اقداماتی که باید برای درمان بیماران مبتلا به کرونا انجام دهند، این است که التهاب بیمار را از بین برند. این داروی تزریقی ضدالتهابی حدود دو سال قبل در ایران مطرح شد و در حال حاضر این دارو برای بیماران به صورت کلینیکال مصرف میشود و در حال تست است که نتایج آن هنوز منتشر نشده است، اما شواهد نشان میدهد که این دارو برای برخی بیماران جواب داده است. باید توجه کرد که این داروها برای درمان کرونا نیستند، بلکه این داروها کاربردهای متنوعی دارند. حال متوجه شدند برای برخی بیماران پاسخ میدهد. این دارو مشابه خارجی هم دارد که به آن مجوز واردات ندادهایم.
کار تحقیقاتی بینظیر پیزشکان ایرانی در مقابله به کووید-۱۹
رزازان با بیان اینکه در حال حاضر آمریکا اعلام کرده است که داروهای ضدمالاریا میتواند به درمان مبتلایان به کرونا کمک کند، گفت: این دارو از ابتدا در پروتکل درمانی ما قرار داشت و هنوز هم هست، اما باید توجه کرد که کووید-۱۹ یک بیماری کاملا جدید است. نکته مهم این است که پزشکان و داروسازان ما در ایران، کاری را که از نظر تحقیقاتی دنیا باید در عرض یکسال انجام دهد را دارند در عرض دو هفته انجام میدهند و این یک افتخار است. شک نکنید که قطعا کشورهای دیگر از نتایج بالینی ما در زمینه مقابله با کرونا استفاده خواهند کرد. زیرا ما مدام پروتکل را تغییر داده و بهترین درمان را انتخاب میکنیم و اصراری به هیچ پروتکلی نداریم.
کاهش نرخ مرگومیر کرونا در کشور با تغییر پروتکل درمانی
وی تاکید کرد: از زمانیکه این پروتکلها دچار تغییرات شده، ریت مرگ و میر بیماران مبتلا به کرونا به شدت کاهش یافته است. میتوان به جرات گفت که اگر بیمار مبتلا به کرونا، بیماری زمینهای نداشته باشد و در مراحل آخر بیماری نبوده و بیماریاش زود تشخیص داده شود، با توجه به تجاربی که پزشکان طی یکی دو هفته اخیر به دست آوردهاند، امکان ندارد که فوت کند. بنابراین از این جهت خیالمان راحت است.
مردم شیوع بالای کرونا را جدی نگرفتند
نگران سلامت افرادی هستیم که مسافرت رفتند
رزازان با تاکید بر اینکه داروی تخصصی که مختص درمان کووید-۱۹ باشد، هنوز وجود ندارد، گفت: به هر حال ما داریم تامین و توزیع داروها را انجام میدهیم و وضعیت را کنترل میکنیم. میتوانیم این بیماری را کنترل کنیم. اما همراهی مردم و خودقرنطینگی آنها میتوانست به سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت برای شکست سریعتر کرونا کمک کند، اما مردم هنوز درجه بالای شیوع کرونا را جدی نگرفته و مورد توجه قرار نداده اند. اگر شیوع کمتر و کوچکتر شود، سریعتر میتوان بیماری را کنترل کرد. اما در حال حاضر نگران کسانی هستیم که در این روزها مسافرت کردهاند و میخواهند به شهرهای خود بازگردند.