دیدهبان کارگروه ویژه اقدام مالی روز جمعه از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه این گروه در پی عدم تصویب "تامین مالی تروریسم" در این کشور خبر داد. این تصمیم پس از سه سال هشدارهای پیاپی کارگروه ویژه اقدام مالی مبنی تصویب لایحه تامین مالی تروریسم در ایران اتخاذ شده است.
گروه اقدام مالی پیش از این در جلسه مهر ماه خود در پاریس با توجه به عدم تصویب نهایی دو کنوانسیون پالرمو و تامین مالی تروریسم، دو دسته اقدام جدید مقابلهای علیه ایران وضع کرد که با توجه به تصویب یک اقدام مقابلهای دیگر در خرداد ماه گذشته، مجموعا سه اقدام علیه ایران وضع شد.
این نهاد بینالمللی در یک بند جداگانه هشدار داد که اگر تا قبل از بهمن ماه این دو کنوانسیون نهایی نشوند، کلیه اقدامات مقابلهای علیه ایران وضع خواهند شد و عملا وضعیت کشورمان به پیش از خرداد سال ۱۳۹۵ باز خواهد گشت.
گروه ویژه اقدام مالی همچنین تایید کرد که در مردادماه و دی ماه سال گذشته دو اصلاحیه قانونی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم به تصویب نهایی رسیدند و دو لایحه کنوانسیونهای پالرمو و تامین مالی تروریسم (CFT) در مجلس ایران به تصویب رسیده، اما مراحل لازم الاجرا شدن نهایی را طی نکردهاند.
اما حالا چه می شود؟ به گزارش مردم سالاری آنلاین، اروپا بارها اعلام کرده بود عملیاتی شدن بسته اقتصادی، خصوصا در زمینههای بانکی و مالی نیازمند حل مساله FATF است؛ زیرا کشورهای عضو اتحادیه اروپا که مکررا از بانکهای خود خواستهاند استانداردهای FATF را جدی بگیرند، نمیتوانند اکنون از بانکهای خود درخواست کنند که قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه گروه اقدام مالی را نادیده بگیرند. حتی چین و روسیه نیز به صراحت اعلام کرده اند که اگر ایران به فهرست سیاه FATF بازگردد، ناگزیر از قطع روابط بانکی و مالی خود با ایران خواهند بود. همچنین مصطفی کواکبیان رییس فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی مجلس گفته بود: در رابطه با FATF کشورهای دوست مانند روسیه، چین حتی ترکیه و عراق هم هشدار داده اند که اگر تصویب نشود و نپذیرید، در رابطه با شما به مشکل بر میخوریم و نمی توانیم روابط بانکی داشته باشیم.
به نظر می رسد با قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه، شاهد آینده ای مبهم تر برای اقتصاد ایران خواهیم بود که همین حالا هم با تحریم های شدید آمریکا دست به گریبان است.
گزارش: محمدحسین روانبخش