رئیس سابق مرکز مطالعات دانشگاه بغداد با تاکید بر افزایش خشونتها در عراق گفت: برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی از تروریسم در عراق حمایت میکنند.
تلاش عربستان برای براندازی دولت مالکی
خبرگزاری فارس , 7 آبان 1391 ساعت 21:16
رئیس سابق مرکز مطالعات دانشگاه بغداد با تاکید بر افزایش خشونتها در عراق گفت: برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی از تروریسم در عراق حمایت میکنند.
«ستار الجابری» رئیس سابق و عضو مرکز مطالعات دانشگاه بغداد در گفتوگو با خبرنگار بینالملل فارس درباره انفجارهای اخیر در نقاط مختلف عراق تاکید کرد: انفجارها در عراق موضوع جدیدی نیست و ما به شکل روزانه شاهد وقوع انفجارها در کشور هستیم. همچنین این انفجارها غالبا شیعیان را مورد هدف قرار می دهد. واقعیت امر این است که گروه های تکفیری تلاش می کنند که شیعیان را در هر جا و هر زمانی که بتوانند مورد هدف قرار دهند.
الجابری حمله به شیعیان عراق را نوعی انتقامگیری دانست و تصریح کرد: این حملات و انفجارها که از سال ۲۰۰۳ شروع شد گویی انتقام از شیعیان است،زیرا شیعیان به طور طبیعی و از طریق انتخابات به آنچه که حق شان بوده است، رسیدهاند و گروه تکفیری همه همپیمانان خود را علیه شیعیان در عراق بسیج کرده است.
این کارشناس مسائل سیاسی عراق با اشاره به حمله به زائران ایرانی در عراق نیز گفت: می توان گفت چون برادران ایرانی که به عراق می آیند اکثرا شیعه هستند بنابراین به همان دلایلی که شیعیان عراق مورد هدف قرار می گیرند شیعیان ایرانی نیز مورد هدف قرار می گیرند.
حمایت خارجی از تروریستها در عراق
عضو مرکز پژوهشهای دانشگاه بغداد عراق در پاسخ به این پرسش که چه طرفها و کشورهایی از تروریستها در عراق حمایت می کنند، تاکید کرد: تروریستها در عراق که از سال ۲۰۰۳ تاکنون اقدام به انجام حملات و انفجارهای تروریستی علیه شهروندان عراقی میکنند، توسط برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس و از جمله عربستان سعودی مورد حمایت هستند و این کشورها از همان سال ۲۰۰۳ حمایت خود از این گروه ها را شروع کردند. این کشورها از شیوههای گوناگون از گروه های تروریستی برای گسترش خشونت در این کشور حمایت می کنند.
وی با اشاره به حمایت عربستان از تروریستها در عراق گفت: متاسفانه عربستان تنها کشوری است که همچنان بر دولت عراق فشار وارد می آورد و تلاش می کند که دولت عراق را به انزوا بکشاند و نظام سیاسی در عراق را تضعیف کند تا نظام حاکم بر این کشور را ساقط کند ولی من بر این باورم که در عراق تا زمانی که ملتی وجود دارد که برای رسیدن به اهداف خود حاضر است قربانی بدهد،به عقب بر نمی گردد.
افزایش خشونت ها در عراق پس از حمایت دولت از سوریه
الجابری با مرتبط دانستن افزایش خشونتها در عراق با حوادث سوریه گفت: عراق برای مدتی شاهد کاهش خشونتها بوده است اما پس از آنکه دولت این کشور در بحران سوریه جانب دولت این کشور را گرفت ما باز شاهد افزایش خشونتها هستیم.
وی تاکید کرد، بی تردید حمایت دولت عراق از نظام حاکم بر سوریه در افزایش خشونتها تاثیر دارد. دولت عراق در مقابل همه طرحهای غرب علیه کشور سوریه ایستاد، این مساله برای کشورهایی که در کنار آمریکا علیه سوریه قرار گرفتهاند سنگین است و آنها نمیخواهند به راحتی از کنار آن بگذرند بنابراین آنها میخواهند عراق را مجازات کنند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: آنها می خواهند دولت و ملت عراق را به علت حمایت از دولت و ملت سوریه و موضع گیریها محکم عراق مجازات کنند.
وی حمایت عراق از سوریه را به علت ایجاد آرامش و ثبات در منطقه دانست و تصریح کرد: حمایت دولت عراق از سوریه و اتخاذ مواضع مخالف با غرب و متحدانش به علت تعصب به مذهب یا قومیت خاص نیست بلکه به این علت چنین موضعی اتخاذ کرد که منطقه نیاز به آرامش و ثبات دارد. سوریه در زمان بحران در عراق در کنار این کشور ایستاد و میلیونها پناهنده عراقی را پذیرفت. سوریه از جمله کشورهای حامی مقاومت در منطقه است که باید از این کشور حمایت کرد.
ارتباط طارق الهاشمی و انفجارهای اخیر در عراق
این تحلیلگر سیاسی با تایید فرضیه ارتباط طارق الهاشمی که اکنون در ترکیه به سر می برد، با افزایش خشونتهای اخیر در عراق گفت: چه بسا این فرضیه درست باشد که طارق الهاشمی که پیش از این نیز در انفجارها و عملیاتهای تروریستی دست داشته است در انفجارهای اخیر نیز دست داشته باشد. او اکنون در خارج از کشور است و هر روز دارد تحریک به برانگیختن فتنه طایفهای میکند بنابراین نباید دور از نظر داشت که وی در این انفجارها دست دارد.
الجابری در مورد پرونده الهاشمی و درخواست عراق برای تحویل دادن وی نیز گفت: که قوه قضائیه عراق همان طور که می دانید مستقل عمل میکند و به درخواست های خود برای تحویل الهاشمی توسط ترکیه ادامه می دهد. همچنین هیچ گونه زد و بند سیاسی در زمینه پرونده طارق الهاشمی وجود ندارد.
پیامدهای میزبانی ترکیه از الهاشمی
وی در ادامه با اشاره به پیامدهای میزبانی ترکیه از طارق الهاشمی معاون رئیس جمهوری عراق گفت: میزبانی ترکیه از طارق الهاشمی دارای پیامدهای بزرگی بر روابط دو کشور است. ترکیه طی یکی دو سال اخیر رویکرد خود نسبت به منطقه و عراق را تغییر داده است. ترکیه و عراق دارای روابط گسترده ای هستند و مسائل زیادی این دو کشور را به هم مرتبط میکند از جمله مساله اقتصادی بنابراین باید در همه زمینه بویژه در مورد مساله طارق الهاشمی که تحت پیگرد قضایی است یا هر گونه مساله دیگری که به ضرر منافع عراق است، پیش از هر گونه اقدامی باید به دقت در مورد آن بیندیشد.
وی افزود: ترکیه باید در مورد منافع اقتصادی خود در عراق به خوبی فکر کند. تجارت بین دو کشور بیش از ۱۰ میلیارد دلار در سال است، بنابراین باید به خوبی در مورد همه چیز فکر کند.
راه حل جلوگیری از وقوع انفجارها
عضو مرکز پژوهشهای دانشگاه بغداد در مورد علل و راه حل جلوگیری از وقوع انفجارهای تروریستی در عراق گفت: من بر این باورم که یکی از علل وقوع انفجارها و حملات تروریستی نبود تفاهم و توافق میان گروههای سیاسی عراقی است. در عراق ما شاهد بحران سیاسی هستیم که حل آن بسیار دشوار شده است. اراده سیاسی برای حل همه این گونه مشکلات وجود ندارد.
وی افزود: به لحاظ امنیتی نیز ما شاهد ضعف آشکار در دستگاه امنیتی و اطلاعاتی هستیم. در بخش اطلاعاتی ما شاهد ضعف هستیم که باید این مشکل پیش از هر گونه اقدام نظامی مستقیم حل شود.اگر ما به لحاظ اطلاعاتی قوی باشیم می توانیم اقدامات پیشگیرانه انجام دهیم و پیش از آنکه تکفیریها و تروریستها کاری انجام دهند جلوی آنها را بگیریم.
کشورهایی که از ناامنی در عراق سود می برند
وی در پاسخ به این پرسش که چه کسی از بی ثباتی در عراق سود میبرد نیز گفت: من بر این باورم که برخی از کشورهای منطقه از این مساله استفاده می برند. این کشورها تلاش میکنند که عراق را به انزوا بکشاند و آن را به نقطه صفر برگردانند.
الجابری تصریح کرد: این کشورها تلاش میکنند که مانع پیشرفت عراق شده و آینده روشن این کشور را از بین ببرند. تلاش می کنند که عراق را بی ثبات کنند و عراق را از در عرصه منطقهای و بینالمللی خود منزوی و تحت فشار قرار دهند. این کشورها تلاش میکنند با ایجاد فتنه در منطقه در کشورهای عراق، لبنان و سوریه آن را ناامن کنند.
وی در پایان تاکید کرد: آنها نمیتوانند دولت عراق را به زانو دربیاورند.این دولت به رغم مشکلات امنیتی و سیاسی اما تا حدودی توانسته است ثبات را در عراق برقرار کنندو این کشورها نمی توانند عراق را به عقب برگردانند.
کد مطلب: 12150