ایران بارها اولویت سیاست خارجی خود را گسترش روابط با همسایگان اعلام و تاکید کرده که تنها با گفتگو و همکاری همسایگان میتوان سوءتفاهمهای موجود با برخی از کشورها را برطرف کرد و به صلح، ثبات و امنیت در منطقه رسید.
توسعه صلح و ثبات در منطقه؛ اولویت ایران
23 مهر 1398 ساعت 9:13
ایران بارها اولویت سیاست خارجی خود را گسترش روابط با همسایگان اعلام و تاکید کرده که تنها با گفتگو و همکاری همسایگان میتوان سوءتفاهمهای موجود با برخی از کشورها را برطرف کرد و به صلح، ثبات و امنیت در منطقه رسید.
ایران بارها اولویت سیاست خارجی خود را گسترش روابط با همسایگان اعلام و تاکید کرده که تنها با گفتگو و همکاری همسایگان میتوان سوءتفاهمهای موجود با برخی از کشورها را برطرف کرد و به صلح، ثبات و امنیت در منطقه رسید.
به گزارش ایسنا، سعید محمدی، کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی با این مقدمه مینویسد: هر چند ایران گفتگوهای مستقیم را برای رفع سوء تفاهمات ترجیح می دهد، ولی چنانچه کشوری نخواهد مستقیما وارد مذاکره با ایران شود، برقراری تماس غیر مستقیم و از طریق میانجیگری نیز قابل پذیرش است. بنابر نظر ایران تمامی سوءتفاهمات از طریق دیپلماسی، برگزیدن مسیر منطقی و حسن نیت قابل رفع است و ایران در این زمینه از هیچ کوششی دریغ نمی کند.
ایران برای رسیدن به اهداف خود که مشارکت و همکاری تمامی کشورهای منطقه برای توسعه و برقراری صلح، ثبات و امنیت در منطقه است، طرحها و ابتکارات مهمی را ارایه کرده است. آخرین این طرحها، «ائتلاف امید، ابتکار صلح هرمز» است و هدف از آن ایجاد سازوکاری منطقهای برای برقراری امنیت، ثبات و همکاریهای متنوع میان ملتهای حاشیه خلیج فارس است.
این طرح با استناد به بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان تهیه شده است. در این بند با توجه به پایان جنگ ۸ ساله میان ایران و عراق، بر ایجاد ترتیبات امنیتی با مشارکت ایران، عراق و شش کشور حاشیه خلیج فارس زیر نظر سازمان ملل تاکید شده است. بنابراین، جمهوری اسلامی ایران در راستای اهداف صلح طلبانۀ خود از همه کشورهایی که حسن نیت دارند و واقعا بدنبال ایجاد امنیت فراگیر در منطقه خلیج فارس هستند، دعوت به مشارکت کرده است. به هر ترتیب، ایران امیدوار است که کشورهای منطقه تحت تاثیر سیاست ایران هراسی قرار نگرفته و دست دوستی و برادری ایران را بفشارند.
روز گذشته ایران میزبان عمران خان نخست وزیر پاکستان بود و می تواند میزبان مقامات ارشد همسایگان دیگر نیز باشد. امید آن که انجام چنین سفرهایی موجب گشایش در توسعه دوستی و برادری میان همسایگان باشد. خصوصا اینکه عمران خان نخست وزیر پاکستان پس از دیدارش با مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری ضمن ابراز امیدواری در مورد نتیجه بخش بودن سفرش به ایران، تاکید داشت که محور مهم گفتگوها بحث راجع به مسائل ایران و عربستان سعودی و میانجیگری بود که ایران از آن استقبال میکند.
البته به این نکته هم باید توجه داشت که دشمنان دوستی و برادری میان کشورهای منطقه هیچگاه بیکار ننشسته و برای ممانعت از هرگونه تماس و تفاهم میان برادران و همسایگان، کارشکنی خواهند کرد. خشنودی آنها در ایجاد تفرقه و دوری کشورهای موثر منطقه از یکدیگر است، چرا که بواسطۀ این دوری و دشمنی، آنها به سهولت به کسب منافع مادی از طریق دوشیدن شاه رگ حیاتی کشورهای منطقه ادامه می دهند. در نمونه های اخیر می توان به چند مورد اشاره کرد از جمله؛ هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی سابیتی در دریای سرخ و فضا سازی برخی از رسانه های وابسته به غرب در معرفی عربستان به عنوان عامل حمله، چرا که دشمنان دو ملت هرگز راضی به رفع اختلافات میان آنها نیستند. اعلام غیر منتظره آمریکا مبنی بر خروج نیروهایش از سوریه و سپس تحریک ترکیه جهت حمله به سوریه برای سرکوب پ.ک.ک، نیز تشدید تنشها در منطقه را بدنبال داشته و نمی تواند نفعی برای ثبات و امنیت در منطقه داشته باشد. بسیار مهم است که کشورهای منطقه با مشاهده تحولات جاری، به نیات پلید دشمنان صلح، ثبات و امنیت منطقه ما پی برده و با بهره گیری از روشهای کم هزینه و مسالمت آمیز به حل اختلافات خود مباردت ورزند.
بر این اساس و با مرور رویدادها میتوان نتیجه گرفت که بیگانگان هرگز به سود کشورهای منطقه گام برنخواهند داشت و برقراری امنیت توسط آنها، واهی است. آنها فقط بدنبال منافع خود و فروش هرچه بیشتر سلاح هستند و این امر تنها با ایجاد دشمنی میان کشورهای منطقه و بی ثباتی، تحقق پذیر است. اینک رهبران کشورهای منطقه بیش از هر زمان دیگری در امور منطقه مسؤولیت دارند و تدبیر آنها می تواند منافع همۀ منطقه را در پی داشته باشد. چنانچه با بی تدبیری مواجه شویم، تمامی منطقه متضرر خواهد شد و نمی توان باور داشت که کشوری در منطقه از آتش افروزی و تشدید بحرانها سود ببرد. ارائه طرح صلح هرمز، تلاشهای میانجی گرانه برخی از کشورها برای برقراری صلح، ثبات و امنیت در خلیج فارس و میان همسایگان، توقف فوری حملات ترکیه به سوریه، مجموعه اقدامات خیرخواهانهای است که اگر با همکاری تمامی کشورهای ذیربط به نتیجه برسد، دشمنان منطقه را با ناکامی مواجه خواهد کرد.
ملتها و دولتهای منطقه در صفحه جغرافیای مشترک با زنجیرهای محکم دیرینه تاریخی عمیقی به یکدیگر پیوند خورده اند و با حسن نیت و تفاهم می توانیم صفحۀ جدید برجستهای را برای ایجاد مسیر روشن برای منطقه هموار نماییم. برقراری صلح، ثبات و امنیت در منطقه، توسعه را به ارمغان خواهد آورد و همه مردمانمان از آن بهره مند خواهند شد.
کد مطلب: 116454