موضوع خرید سامانه های دفاع ضد هوایی اس400 روسیه توسط ترکیه از سالها پیش به صورت یک مساله در خریدهای دفاعی ترکیه خودنمایی می کند.
ترکیه مصمم به خرید اس 400 از روسیه است
26 بهمن 1397 ساعت 15:45
موضوع خرید سامانه های دفاع ضد هوایی اس400 روسیه توسط ترکیه از سالها پیش به صورت یک مساله در خریدهای دفاعی ترکیه خودنمایی می کند.
موضوع خرید سامانه های دفاع ضد هوایی اس400 روسیه توسط ترکیه از سالها پیش به صورت یک مساله در خریدهای دفاعی ترکیه خودنمایی می کند.
به گزارش ایرنا، ترکیه به عنوان یک کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در دوران جنگ خلیج فارس و بعد از آن در برخی مقاطع زمانی درخواست استقرار سامانه های دفاع هوای پاترییوت متعلق به ناتو در برخی مناطق این کشور را کرده بود.
طرح این درخواست از سوی ترکیه و کش و قوس های کشورهای غربی و در راس انها آمریکا برای استقرار موشک های پاترییوت در این کشور دولت آنکارا را برای رهایی از این وابستگی به فکر تامین این سامانه ها انداخت.
دولت آنکارا از سالها پیش درخواست خرید سامانه های دفاع موشکی پاترییوت از آمریکا و نیز هواپیماهای بدون سرنشین از آمریکا و رژیم صهیونیستی را عمدتا جهت مبارزه با نیروهای پ.ک.ک ارایه کرده بود.
دولت آنکارا در پی امتناع رژیم صهیونیستی از تحویل هواپیماهای بدون سرنشین به این کشور از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی راسا اقدام به تولید این هواپیماها کرد و در این زمینه موفقیت های قابل توجهی نیز بدست آورده است.
مساله فروش موشک های پاترییوت به ترکیه نیز با کش و قوس فراوان از سوی آمریکا همراه بود و آمریکا سعی داشت که فروش این سامانه ها به ترکیه را به صورت یک اهرم فشار به آنکارا جهت برآورده کردن خواست های مختلف خود بکند.
با طولانی شدن مدت زمان پاسخ برای خرید موشک های پاترییوت و نیز تغییر در برخی سیاست های منطقه ای ترکیه و دورشدن نسبی ترکیه از آمریکا و اختلاف دیدگاهها در مورد مسایل مختلف، ترکیه در مرحله نخست با ابراز گلایه از عدم اجابت درخواست خرید موشک های پاترییوت این نکته را منافی اتحاد ترکیه با آمریکا خواند.
مسوولان ترکیه بعد از آن در گام دوم تهدید به خرید سامانه های دفاع موشکی از دیگر کشورهای جهان کردند و در مرحله بعدی نیز مذاکرات برای خرید سامانه های دفاع هوایی ترکیه با چین و روسیه آغاز و یک مناقصه در این زمینه برگزار شد.
مراحل یاد شده هر کدام ماهها و در برخی موارد سالها بطول انجامید. اعلام نتیجه برگزاری مناقصه برگزاری از سوی ترکیه نیز بیش از یکسال بطول انجامید و در این مدت نیز مسوولان ترکیه بکرات خواست مجدد خود برای خرید سامانه های پاترییوت را اعلام کردند.
در سالهای اخیر و با نزدیکی در سیاست های ترکیه و روسیه و نیز توسعه روابط اقتصادی دو کشور، ترکیه روسیه را برنده مناقصه خرید سیستم دفاع هوایی خود اعلام کرد و قراردادی در این زمینه بین طرفین به امضاء رسید.
در بعد از اعلام نتیجه مناقصه از سوی برخی اعضای کنگره و نیز مسوولان بلندپایه وزارت خارجه آمریکا مخالفت هایی با خرید سامانه های دفاع موشکی اس 400 روسیه از سوی ترکیه اعلام و گفته شد، ترکیه به عنوان یک کشور عضو ناتو می باید خریدهای نظامی خود را منطبق با استانداردهای ناتو انجام دهد.
موضوع لغو قرارداد خرید اس 400 ها بکرات از سوی مسوولان آمریکایی مطرح و این مساله در حال حاضر یکی از مواردی است که در مذاکرات مقام های دو کشور در رده های مختلف طرح می شود.
رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه نیز بکرات با رد انتقادهای مقام هایی آمریکا از خرید سامانه های یاد شده اعلام کرده که این سامانه ها در سیستم دفاع هوایی ترکیه جای خواهد داشت و منافاتی با عضویت ترکیه در ناتو ندارد.
اردوغان در سخنان خود تاکید کرد که دولت آنکارا علاوه بر اس 400 های روس خواستار خرید پاترییوت های آمریکایی نیز می باشد.
روسیه نیز با لحاظ اینکه فروش سامانه های یاد شده به ترکیه موجب نزدیکی این کشور به روسیه و تداوم دوری آنکارا از خط غرب می شود، فروش یاد شده را در دستورکار خود قرار داده و حتی شرایط برای خرید سیستم یاد شده از سوی ترکیه را تسهیل می کند.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه در اواخر سال گذشته میلادی اعلام کرد که فروش سامانه های اس 400 به ترکیه با دلار نمی باشد و با پول رایج دو کشور انجام شده است.
در روزهای گذشته در برخی رسانه های ترکیه اخباری مبنی بر اینکه سامانه های اس 400 خریداری شده از سوی ترکیه در پاییز سالجاری تسلیم ترکیه خواهد شد، درج شد. روزنامه صباح که اشتهار به نزدیکی به حزب حاکم عدالت و توسعه دارد در روزهای گذشته با درج مقاله ای در زمینه تحویل سامانه های یاد شده به ترکیه طی شش ماه آتی نوشت: به گفته دیمیتری شوگایف مسوول بخش همکاریهای فنی و نظامی روسیه منطبق با قرارداد امضاء شده با ترکیه در پاییز سال 2019 به ترکیه تحویل داده خواهد شد.
شوگایف با عنوان اینکه قرارداد فروش سیستم اس 400 در سال 2017 به امضاء رسید، گفت: زمان تحویل سامانه های خریداری شده را دو بار تغییر و به جلو کشیدیم و این سامانه ها در شش ماه آینده به ترکیه داده خواهد شد.
متعاقب این مساله، خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه نیز اعلام کرد که این سامانه های طی 12 ماه راه اندازی خواهد شد. به گفته آکار نیروهای نظامی که با سیستم یادشده کار خواهند کرد برای آموزش به روسیه اعزام خواهند شد.
بدانگونه که از شواهد برمی آید به رغم اعلام قطعی ترکیه مبنی بر خرید سامانه های اس 400 مقام های آمریکایی هنوز باور قطعی به این موضوع ندارند و مساله سامانه های پاترییوت را در مذاکرات خود با مقام های ترکیه مطرح می کنند.
روزنامه صباح هفته گذشته در این زمینه نوشت: در مذاکرات مقام های ترکیه با مقام های آمریکایی مساله خرید سامانه های اس 400 مطرح و آمریکا اعلام کرد که در صورت خرید این سامانه ها روند فروش موشک های پاترییوت به ترکیه خاتمه خواهد یافت.
به گفته ناظران آگاه، اصرار ترکیه به خرید سامانه های دفاع هوایی اس 400 روسی بیش از آنکه به عنوان یک نیاز برای این کشور مطرح باشد به عنوان تلاشی برای اثبات استقلال رای این کشور در قبال غرب و در راس آنها آمریکا می باشد. مساله فروش و یا عدم فروش سامانه های پاترییوت یا سامانه های اس 400 از سوی آمریکا و یا روسیه به ترکیه امری است که در انجام و یا انجام نشدن هر یک از انها می تواند سرنخ هایی از سمت و سوی سیاست های کلان ترکیه در آینده نزدیک را بدست بدهد.
کد مطلب: 102928