در مورد نشست 173 اوپک و بازار نفت به گفتگو با دکتر سیدغلامحسین حسنتاش، تحلیلگر ارشد مسائل انرژی، پرداختیم. حسنتاش بر عکس برخی کارشناسان که در روزهای گذشته از تردید روسها برای تمدید توافق نفتی حرف زدهاند، معتقد است که روسها هم در نهایت با تمدید معامله نفتی همراهی خواهند کرد. وی میگوید اختلافات بین عربستان و ایران، نشست اوپک را تحت تأثیر خود قرار نخواهد داد. این تحلیلگر بازار نفت معتقد است که سالها تحریم باعث شده تا ایران بازار خود را به دیگران واگذار کند و برای جبران این امر، ایران باید تا مدتها از هرگونه سهمیهبندی در اوپک معاف باشد.
نشست 173 اوپک (فردا) پنجشنبه 9 آذر در وین برگزار میشود. بنا بر گزارشات منتشر شده چندین کشور غیرعضو اوپک از مصر تا بولیوی نیز حضورشان را در نشست اوپک را قطعی کردهاند که البته مهمترین غیراوپکی حاضر در نشست 173، روسیه خواهد بود. سال گذشته، موافقت روسیه با کاهش روزانه 300 هزار بشکهای تولید نفتاش بود که باعث شد تا اعضای اوپک توافق خود برای کاهش تولید روزانه 1.2 میلیون بشکهای خود را نهایی کنند. حالا دوباره اوپکیها و غیراوپکیها گرد هم میآیند تا در مورد تمدید توافق نفتی تصمیمگیری کنند. در مورد نشست 173 اوپک و بازار نفت به گفتگو با دکتر سیدغلامحسین حسنتاش، تحلیلگر ارشد مسائل انرژی، پرداختیم. حسنتاش بر عکس برخی کارشناسان که در روزهای گذشته از تردید روسها برای تمدید توافق نفتی حرف زدهاند، معتقد است که روسها هم در نهایت با تمدید معامله نفتی همراهی خواهند کرد. وی میگوید اختلافات بین عربستان و ایران، نشست اوپک را تحت تأثیر خود قرار نخواهد داد. این تحلیلگر بازار نفت معتقد است که سالها تحریم باعث شده تا ایران بازار خود را به دیگران واگذار کند و برای جبران این امر، ایران باید تا مدتها از هرگونه سهمیهبندی در اوپک معاف باشد. حسنتاش در مجموع معتقد است که بازار نفت هنوز شرایط متزلزلی دارد و افزایش قیمتها در هفتههای گذشته به دلیل برخی ریسکهای سیاسی یا مسائل فنی در آمریکای شمالی بوده است. مشروح گفتگوی مردمسالاری آنلاین با غلامحسین حسنتاش را از نظر میگذرانیم.
نشست 173 اوپک پنجشنبه 9 آذر (30 نوامبر) در وین برگزار میشود و موضوع تصمیمگیری در مورد تمدید یا عدمتوافق نفتی اوپک و غیراوپک باعث شده تا این نشست یکی از مهمترین نشستهای این سازمان در سالیان گذشته باشد. قیمت نفت در هفتههای گذشته افزایش یافته و نفت خام برنت به بالاترین میزان در حدود دو سال گذشته رسیده است. با این حال، اختلافات عربستان و ایران افزایش یافته و در قالب سیاست خارجی تهاجمی عربستان، دشمنی ریاض با تهران به بالاترین میزان رسیده است. آیا تخاصم عربستان و ایران بر این نشست سایه نخواهد انداخت؟ این امکان که تخاصم عربستان و ایران، توافق نفتی را از ریل خارج کند تا چه حد جدی است؟
ممنون از دعوت بنده به این مصاحبه، اولاً این که میفرمائید این نشست یکی از مهمترین نشستهای سازمان در سالیان اخیر خواهد بود، من این طور فکر نمیکنم. من فکر میکنم نشست مهم اوپک همان نشستی بود که این توافق صورت گرفت یعنی نشست 170 اوپک در 5 مهرماه 95 در الجزیره؛ چون تا قبل از آن نشست، چند سالی بود که اوپک بازار را رها کرده بود و هیچ تصمیمی گرفته نمیشد و در آن نشست بالاخره در مورد کنترل تولید توافق شد. در اجلاس بعدی در 10 آذرماه 95 در وین آن توافق دقیقتر و سهمیهها مشخص شد که از ابتدای سال 2017 میلادی قابل اجرا بود و در اجلاس 172 نیز در 4 خرداد 96 در وین همان توافق تمدید شد. البته در بین اجلاسهای 170 و 171 توافقاتی با غیراوپکیها هم صورت گرفت. الان هم مجدداً بحث تمدید توافق مطرح است.
ضمنا افزایش قیمت نفت در یکی دوهفته گذشته تحت تاثیر تحولات سیاسی خصوصا در عربستان و نیز مشکلات فنی در کانادا بوده است و چندان قابل دوام نخواهد بود.
من بعید میدانم که اختلافات ایران و عربستان چندان بر جلسه اوپک سایهافکن شود. عربستان نیازمند قیمتهای بالاتر و بازار قویتر است.
گزارش رسانههای غربی نشان میدهد که روسها در مورد تمدید 9 ماهه توافق نفتی تا پایان سال 2018 تردید دارند و دو شرکت بزرگ نفتی روسیه، یعنی روسنفت و لوک اویل، با تمدید این توافق مخالفاند. سال گذشته نیز روسها در پیوستن به طرح کاهش تولید نفت تردیدهایی داشتند. تردید روسها در مورد تمدید توافق نفتی تا پایان سال 2018 را تا چه حد جدی ارزیابی میکنید؟ برخی میگویند روسها چندان از قیمت بالای نفت استقبال نمیکنند، چون بیم این را دارند که سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر و نفت شیل در این حالت افزایش یابد. آیا اصولاً قیمت بالای نفت را در بلندمدت به نفع کشورهای نفتخیز میدانید؟
البته نگرانیهائی که اشاره کردید کاملاً به جا است. ولی فکر میکنم روسها هم همکاری کنند چون با تمدید این توافق سطح قیمتها آنقدر بالا نخواهد بود که این نگرانیها خیلی جدی شود. به هر حال واقعیت این است که خصوصاً با پدیده شیلهای نفتی، کنترل بازار و قیمت تا حدود زیادی از دست اوپک و روسها خارج شده است. اگر خیلی زیاد تولید کنند و قیمت سقوط کند بودجه و اقتصادشان مشکل پیدا میکند و اگر خیلی قیمت را بالا ببرند تولید شیلها و انرژیهای دیگر چنانچه اشاره کردید زیاد میشود. اما اگر تصمیم به توافق گرفته نشود ممکن است قیمت خیلی سقوط کند.
در مورد قسمت آخر سوالتان مشکل اصلی این است که اوپک هرگز استراتژیها و سیاستهای بلندمدت نداشته است و لذا همیشه منفعلانه عمل کرده است و گرنه میتوانست در یک روند بلندمدت قیمتها را به نفع خود سامان دهد و فراز و نشیب آن را کنترل کند.
عربستان برای جبران کسری بودجه ، ادامه جنگ در یمن و بالا رفتن قیمت سهام آرامکو در واگذاری احتمالیاش به دنبال قیمت بالاتر نفت است. آیا افزایش قیمت نفت و بالا رفتن درآمدهای دولت سعودی، عملاً به پشتوانهای برای ماجراجویی بیشتر محمد بن سلمان تبدیل نخواهد شد؟ در صورتی که جواب مثبت است، (با توجه به این که عربستان از کاهش قیمت نفت بیش از ایران ضرر میبیند) آیا بهتر نیست ایران سیاست نفتی خود را تغییر دهد و از تمدید توافق نفتی حمایت نکند؟ در کل در دوره فعلی ایران باید چه سیاستی در قبال توافق نفتی اتخاذ کند؟
در مورد نفع عربستان یا سیاست بنسلمان از قیمت نفت لزوماً این طور که میفرمائید نیست. تجربه نشان داده است که اقتصادهای وابسته به نفت در دورانهای رونق نفتی یعنی دورانهای بالا بودن قیمت نفت بیشتر آسیب دیدهاند و گرفتار پدیده نفرین منابع شدهاند تا دورانهای رکود نفتی. اتفاقا همین ماجراجویی که اشاره میکنید تاکنون کار دست عربستان داده است و میتواند عربستان را گرفتارتر کند. من فکر میکنم ما این مساله را نباید محور تصمیماتمان قرار دهیم و باید منافع ملیمان را درنظر بگیریم. ضمن این که ظرفیت تولید و صادرات ما در حد و اندازهای نیست که بتوانیم به تنهائی روی بازار تاثیر قابل توجهی بگذاریم.
اوپک در گزارش «چشمانداز بازار نفت سال 2017» خود پیشبینی کرده که سطح تولید نفت شیل آمریکای شمالی از به طور متوسط 5.1 میلیون بشکه در روز در سال 2017 به عدد نجومی 7.5 میلیون بشکه در روز در سال 2021 و 8.7 میلیون بشکه در روز در سال 2025 برسد. در چنین شرایطی، آیا تمدید بیشتر توافق نفتی و احیای قیمت نفت عملاً کمک به افزایش سهم نفت شیل نیست؟ آیا در قیمتهای بالاتر سرمایهگذاری در صنعت شیل افزایش نمییابد؟
قطعا در قیمت بالاتر سرمایهگذاری روی شیلها بیشتر میشود کما این که روی انرژیهای دیگر هم بیشتر میشود. چارهای نیست. از آنطرف هم با توسعه فناوری هزینههای تولید نفت شیل در حال کاهش است، ما که نمیتوانیم هر چه این هزینه کاهش یافت، قیمت نفت را پائین بیاوریم. به هر حال باید هوشمندانه بازار در یک دامنه قیمتی بهینه کنترل و مدیریت شود ولی از نظر سیاست داخلی باید درآمدهای نفتیمان را هوشمندانه کنترل کنیم و مکانیزمهای ذخیره ارزی را جدی بگیریم.
آیا طولانی شدن هرچه بیشتر دوره توافق نفتی، اتخاذ یک استراتژی برای خروج کمهزینه از طرح کاهش تولید نفت را مشکل نمیکند؟ آیا نباید انتظار این را داشته باشیم تا پس از پایان یافتن دوره اجرای این توافق، قیمت نفت به طرز چشمگیری سقوط کند؟
حال این طور هم نیست که مثلا اوپکیها چندان مازاد ظرفیت تولید عظیمی داشته باشند که با خروج از توافق اتفاق خارق العادهای بیافتد. به هر حال اوپک و حتی روسیه مجبور هستند نقطه بهینهای را بین میزان عرضه و قیمت پیدا کنند. بینید همانطور که عرض کردم مشکل جای دیگری است واقعیت این است که کشورهای مصرفکننده عمده از دهه هفتاد سیاستهای بلندمدت داشتهاند و کل انرژی را هم یکپارچه دیدهاند و اوپک بر نفت محدود بوده و سیاست بلندمدت هم نداشته است، در چنین شرایطی طبعاً اوپک منفعل است و کار از دستش خارج است و منفعل بازنده است.
چشمانداز بازار نفت را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا دوره مازاد عرضه رفته رفته در حال پایان یافتن است و باید منتظر افزایش قیمتها باشیم؟
عرضه اضافه مقداری جذب شده است. اما هنوز سطح ذخیرهسازیها بالاست بعضیها سطح ذخیرهسازیها را با قبل مقایسه میکنند و توجه نمیکنند که با بالارفتن قابل توجه تولید نفت ایالاتمتحده باید سطح ذخائر استراتژیک این کشور به تناسب کمتر شود و مقایسه باید با این سطح جدید باشد. از آن طرف تقاضای جهانی هم کماکان ضعیف است و لذا بازار هنوز متزلزل است.
در پایان اگر نکته از قلم افتادهای در مورد نشست 173 اوپک و بازار نفت وجود دارد، بفرمایید؟
ایران سالها تحت تحریم بوده است و عملا بازارش را به دیگران واگذاشته است و باید تا سالها و تا زمانی که این جبران شود از سهمیهبندی به نوعی معاف باشد و من فکر میکنم ما در اجلاس آتی کماکان باید بر این موضع پافشاری کنیم.