دو عضو کمیسیون امنیت ملی در گفتگوی ویژه خبری تاکید کردند آمریکایی ها مشتاق رابطه با ایران هستند ولی خلل و فرجی در برجام وجود دارد که باعث زیاده خواهی آنها می شود.
; ?>; ?>
دکتر کواکبیان در گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو:
آمریکایی ها مشتاق رابطه اند، نه ما
27 خرداد 1395 ساعت 11:41
دو عضو کمیسیون امنیت ملی در گفتگوی ویژه خبری تاکید کردند آمریکایی ها مشتاق رابطه با ایران هستند ولی خلل و فرجی در برجام وجود دارد که باعث زیاده خواهی آنها می شود.
دو عضو کمیسیون امنیت ملی در گفتگوی ویژه خبری تاکید کردند آمریکایی ها مشتاق رابطه با ایران هستند ولی خلل و فرجی در برجام وجود دارد که باعث زیاده خواهی آنها می شود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مصطفی کواکبیان و علاالدین بروجردی دو عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره موضعگیری های اخیر ترامپ و هیلاری کلینتون دو نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری که تهدید کرده بودند برجام را نقض می کنند در گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه بحث کردند. این دو نماینده مجلس در تحلیل سخنان مقام معظم رهبری در خصوص به آتش کشیدن برجام در صورت نقض از سوی آمریکا نظرات خود را در استودیوی گفتگوی ویژه خبری بیان کردند. در ادامه مشروح این میزگرد را می خوانید:
دقیقا امروز پنجمین ماه اجرای برجام بوده. ایران به وعده های خود در زمینه تعطیلی فردو، اقدامات اراک، محدودیت های غنی سازی عمل کرد. طرف مقابل اقدام چندانی انجام نداد. آیا باید ما همچنان مذاکره کنیم؟
بروجردی: مقام معظم رهبری در فرمایشات خود تکلیف را تعیین فرمودند. ما برجام را نقض نمی کنیم. اگر آنها بخواهند به تعبیر ترامپ، سند برجام را پاره کنند، ما آن را به آتش می کشیم. این نگاه در مجلس هم بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری و بدبینی نسبت به آمریکا وجود داشته. در مجلس قبلی قانون تصویب شد که ضمن موظف کردن دولت به پیگیری مطالبات از طرف مقابل در صورت نقض عهد آنها، دولت باید ظرف دو سال به غنی سازی 190 هزار سو برسد و شورای عالی امنیت ملی نیز موظف به این کار است. ما با قدرت و استحکام از منافع ملی خود دفاع می کنیم. محور شرارت ها در اجرای برجام آمریکایی ها هستند. مقام معظم رهبری تاکنون اسامی کشورهای دیگر را نبردند چون آمریکایی ها عامل تخریب هستند. چون آنها رابطه با جمهوری اسلامی ایران ندارد در تحولات فعلی، سهم مشخصی برای آمریکا تعریف نشده، دنبال زیاده خواهی و به هم زدن بازی است. البته توانمندی های ما باعث می شود آنها بازنده این بازی باشند.
نظر شما چیست؟ ابزار گرفتن حقوق ما چیست؟
کواکبیان: فرمایشات مقام معظم رهبری همواره راهگشای ما بوده و دیروز نیز ایشان نکات حساسی را مطرح کردند. به نظر می رسد ما هیچوقت از قطع مذاکرات استقبال نکردیم و هرگز دنبال نقض عهدی که بستیم، نبوده ایم. ولی در مدت 5 ماه اخیر بدعهدی هایی را از آمریکا دیدیم که بخشی از آن بهانه جویی هایی درباره مسایل موشکی بوده که ربطی به برجام نداشت. یا دستبردی که به اموال ایرانیان داشتند که ربطی بر برجام نداشت ولی با روح حاکم بر توافق برجام منافات دارد. در سیستم سوئیفت و بانکی اینها کاری نمی کنند ولی دلهره و وحشت در بانکها به وجود می آورند. نشان می دهد آمریکاییها پایبند به تعهد خود نیستند. ولی اگر ما آشکارا مشاهده نقض عهد کنیم شورای عالی امنیت ملی با تایید مقام معظم رهبری تصمیمات لازم را می گیرند. البته ما به تعهدات خود و پیش پرداختهایمان عمل کردیم. باید منتظر عملکرد آنها بمانیم. من در مجلس گفتیم شعارهای تبلیغاتی و سخنرانیهای نامزدهای انتخاباتی آنها، مصرف داخلی دارد. توصیه کردم حقوق بین المللی یاد بگیرند. تعهدات آمریکا مربوط به اشخاص نیست، تعهدات دولت آمریکاست و باید پای تعهدات خود بیاستد. امروز هم آقای ظریف با کری مذاکره داشتند. آنها هرگز نمی گوییم مخالف برجام هستیم. بلکه می گویند تاکید داریم برجام اجرا شود. مجلس، هوشیار است و اوضاع بین المللی را رصد می کند. اگر به این نتیجه برسیم که مذاکرات فایده ندارد، مانند دولت قبل که مذاکرات هیچ فایده ای نداشت و مذاکره می کردیم که کی مذاکره کنیم، بالاخره مذاکرات این دولت به نتیجه ای رسیده و تعهدات بین المللی برای 7 کشور به وجود آورده و باور نمی کنم آنها آشکارا زیر تعهد خود بزنند. باید آماده باشیم بدعهدی ها ادامه یابد، تصمیم مقتضی بگیریم.
رهبر انقلاب گفتند برجام خلل و فرجی برای بهانه جویی دارد. چطور باید راه فرار آنها را برای اجرای تعهداتشان بگیریم؟
بروجردی: در زمان تصویب برجام، پیشنهاد شد ما گام به گام پیش برویم. مثلا در مقابل نطنز، آنها تحریم بانکی را بردارند. منتهی در جمع بندی تصمیم شد یکجا این کار صورت گیرد. یکی از دلایل اصلی مذاکرات رفع تحریمها بود. تحریم ظلم علیه ملت بود. به لحاظ موافقت در زمان خود، بالاترین مقامات طرف مقابل این را صورت دادند منتهی در عمل، بازی درمی آوردند و مثلا می گویند سوئیفت باز است. منتهی فشارهای پنهان به سیستم بانکی جهان که میلیاردها تومان در زمان تحریم جریمه کرده اند، ادامه می دهند. یکی از خلل و فرج مورد اشاره رهبر معظم انقلاب در همین زمینه است. البته دکتر ظریف و همکارانشان در حال تلاش هستند تا این ها را رفع کنند ولی اهرم فشاری در اختیار آمریکاست. این که خطاب به دکتر صالحی دستور فرمودند بحث الیاف کربنی را اجازه ندادید، یکی از همین مسایل است. ما میلیاردها دلار پول در اختیار کشورهای دیگر داریم. هند قرار بود 2 میلیارد تومان از بدهی خود را بدهد که امروز انتقال داده است. آمریکا می گوید چون رابطه دلاری با ایران ممنوع است، بازی سیاسی آشکاری را برای انتقال پول ایران ایجاد کرهد. راه بستن این روزنه ها، مذاکره جدی و تحت فشار قرار دادن آنهاست.
شواهدی مبنی بر بالا بردن توقعات آمریکا وجود دارد. درباره تولید الیاف کربن محدودیتهایی قائل شدند. برای توزین اورانیوم غنی شده بهانه جویی کرده اند. راه ما برای عدم افزایش توقعات آمریکاییها چیست؟
کواکبیان: عواملی که باعث توافق شده باید تداوم یابد. درباره برجام هم موافقان بزرگنمایی کردند و هم مخالفان بدجور انتقاد کردند. این توقع سنجیده ای نیست یک شبه بعد از برجام همه چیز گل و بلبل شود. قرار نبوده با برجام همه مشکلات کشور یک شبه حل شود. واقعیت این است تحریمهای ثانویه و اولیه باید به صورت کامل برداشته شود. رهبری فرمودند اگر جلویشان را باز بگذاریم همه چیز مانند ولایت فقیه را دربرمی گیرد. بحث توانمندی های نظامی ما نیز مهم است. باید بدانیم در چه مسیری حرکت می کنیم. علتها اگر سرجایش باشد باید هر جایی که آنها زیاده خواهی می کنند باید بایستیم و باید بگوییم اصلا توافق نداشته ایم. ولی فکر می کنم به اینجا نمی رسیم و ما با قدرت می توانیم جلوی این مسایل را بگیریم.
اهداف سخنان اخیر نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا چیست؟
بروجردی: توافق به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسیده و با حیثیت بین المللی آمریکا نیز گره خورده است. گرچه آمریکا به بسیاری از موازین بین المللی پای بند نیست و در موارد متعددی به تعهداتش عمل نکرده، ولی در این مورد دو اتفاق می افتد. محور اساسی این تبلیغات مسایل انتخاباتی است. همیشه در دوران تبلیغات از این مسایل وجود داشته. فرض کنیم بخواهند این تصمیمات را عمل کنند. بازنده چه کسی است و برنده کیست؟ زمانی نمی توانستیم در صورت برهم خوردن بازی، توانمندی های خود را ترمیم کنیم. الان زمانی است که توانایی ما در عرصه هسته ای صلح آمیز شتابی را ایجاد می کند که بسیار بیشتر از برجام، با زمان بندی بسیار کوتاهی به توانمندی بالاتری برسیم. در آن صورت صورتحساب این تغییر پای آمریکا نوشته می شود.
مهمترین پیام صحبتهای دیروز مقام معظم رهبری برای داخل و خارج چه بود؟
کواکبیان: این صحبتها با سفر آقای دکتر ظریف همزمان بود. پیام معظم رهبری امروز به گوش کری به صورت رسانه ای و مذاکره رسیده. وزیر خارجه ما یک عنصر کارکشته و دیپلمات ورزیده و متعهد و انقلابی است. هرگز در مذاکرات وادادگی از ایشان ندیده ایم. جمله معروف هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید را از ایشان شنیده ایم. ما از لحاظ ژئواستراتژیک، ژئوپلتیک، توانمندی های نظامی، سیاسی و اقتصادی، وضعیت مشخصی داریم و این پیام به گوش آنها به خوبی رسیده. ما نمی توانیم انتظار داشته باشیم آمریکاییها با ذات انقلاب اسلامی کنار بیایند ولی با همین ظواهر دیپلماتیک باید کنار بیایند. مطمئنم هم فشاری بر ملت ایران اثر معکوس دارد.
چرا ذات انقلاب ما با خواسته های آمریکا قابل جمع نیست؟
کواکبیان: ما در حال ظهور به صورت قدرت جهانی هستیم. منافع آمریکایی با سقوط شاه به خطر افتاده و آنها معتقدند همین اسلام سیاسی و ایدئولوژی انقلابی ظلم و استکبار را تحمل نمی کند. سر ستیزه را ما شروع نکردیم. آنها احساس می کنند قدرت انقلاب اسلامی را باید مهار کنند. با قاطعیت عرض می کنم در دنیای قدرت، که حرف اول را قدرت می زند، بخشی قدرت مادی است و بخشی معنوی. ما در هر دو جهت توانمندیم. برخی از دوستان البته کم لطفی می کنند. سربازان دیپلماسی ما باید پشتیبانی شوند. نباید آنها را تضعیف کنیم. برخی از اول مخالف بودند. عده ای با اصل مذاکره مخالف بودند. عده ای نیز دلواپسی مطلوب دارند. این که مراقبت و رصد کنیم قابل شک نیست. ولی برخی کارها نشان می دهد برخوردها سیاسی و جناحی است. اندکی فاصله بگیریم. هر دولتی که باشد ولو با سلیقه ما مخالف باشد، وقتی منافع ملی را حفظ می کند ما وظیفه حمایت داریم. دشمنی آنها همیشگی بوده ولی با قدرت دیپلماسی و پشتوانه ملت و رهبری در مقابل این دشمنی ها می شود به خوبی بیرون آمد.
ریشه دشمنی آمریکا با ما چیست؟
بروجردی: ما نه در حال ظهور یک قدرت بالقوه در منطقه هستیم، بلکه یک قدرت بالفعل هستیم. تمام قدرتهای منطقه به این اعتقاد دارند.
کواکبیان: قدرت بالقوه را در سطح جهان گفتم.
برجرودی: آمریکا، روسیه و بقیه به خوبی می دانند در تحولات منطقه جمهوری اسلامی ایران حرف اول را می زند. آمریکایی ها در بحران عراق دست نیاز به سوی ما دراز کردند. درخواست کتبی و رسمی برای حل بحران عراق داشتند. دشمنی آمریکا آشکار است. آنها 60 هزار مستشار در ایران داشتند. انقلاب اسلامی و روح بلند حضرت امام آن چنان این معادله را تغییر دارد دیگر آمریکا از کشور بیرون انداخته شد. این انقلاب بر حضور و نفوذ آمریکا در منطقه تاثیر گذاشت. باورهای منطقه را تغییر داد. همه حس کردند می توان در مقابل آمریکا ایستاد. تمام صورتحساب این تحولات را به نام جمهوری اسلامی می نویسند. آمریکا غیر از کودتای نوژه مشکلات زیادی را طراحی کردند و شکست خوردند. چون دشمنی دارند. هنوز آمریکاییها دشمن انقلاب اسلامی هستند. جاهایی هم که مذاکره می کنند به خاطر عجز در مقابل جمهوری اسلامی است. آنها ماهیت این انقلاب را قبول ندارند و دشمنی شان پایان ناپذیر است. همه مسئولان عالی رتبه، مسئولان و مردم باید این تفکر واقع گرایانه را که با آمریکاییهای امروز نمی توان رابطه عادی برقرار کرد، داشته باشند. این چالش همیشه استمرار داردمگر اینکه آمریکا مانند اتحاد جماهیر شوروی دچار تغییرات شود که انشالله یک روزی اتفاق بیفتد.
توانمندی های ما در منطقه چیست؟
کواکبیان: گاهی برخی نامه نگاری های مسئولان کاخ سفید به مسئولان ما را تامل کنیم، احساس می کنیم آنها به رابطه بیشتر نیاز دارند. در عراق، افغانستان، سوریه و یمن به نقش آفرینی قدرتمند ایران واقفند. آنها احساس می کنند رابطه را باید عادی کنند. در پی برگشت به ایران هستند ولی ملت اجازه نمی دهد هژمونی قدرت طلبی آمریکایی ها در اینجا ظهور و بروز یابد. ما باید قدرت خود را بر اساس اصول عزت، حکمت و مصلحت باور کنیم. در عین حال آمریکایی ها را متوجه کنیم داشتن رابطه خوب و عقلانی با ایران به نفع آنهاست. هر چه خصومت ورزی کنند به ضررشان است. همین BBC خباثتی کرد و یک مسئله پوشالی را به حضرت امام نسبت داد، جو را طوری جلوه دادند که انگار کسی اینجا نیز شیفته و شیدای رابطه با آمریکاست و آنها این رابطه را نمی خواهند. تحلیل من برعکس است. آنها دنبال رابطه هستند چون ما قوی هستیم. مردمسالاری ما در منطقه نمونه است. چرا آمریکا نخواهد رابطه برقرار کند؟ دشمنی آنها به خاطر توانمندیهای ما در قدرت دیپلماسی، قدرت رهبری، اجماع مردمی، توانمندی های نظامی و اقتصادی ماست.
کد مطلب: 57174